Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Старозагорска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Могила Светица

Бронзова броня
Бронзова броня

От недрата на могилата Светица, намираща се на около 2 км от град Шипка, на 19 август 2004 г. траколожката експедиция за могилни проучвания - ТЕМП разкри каменна гробница саркофагоподобен тип, със зашеметяващи за тракийската култура материали - уникална златна маска, златен пръстен, а бронята от бронз, античните съдове и части от оръжие допълват съкровището. Според д-р Китов, ръководител на експедицията, находките в гроба дават аргументи за датирането на погребението от средата на V в. пр.Хр. и свързването му с името на един от най-могъщите царе на траките - цар Терес. Той е обединил държавата на одрисите и е водил успешни битки с гърци и македонци. Приживе е всявал доста страх у своите поданици, резултат на често проявяваните от него жестокости.

Владетелският гроб, с размери 178 на 316 см, е изграден от каменни плочи, върху които има и облицовка, която се състои от по-тънки каменни плочи, които придават на повърхността релефен характер. Самият гроб е покрит от шест огромни каменни плочи, с дължина над 2 м. и с форма на паралелепипед. Те са изработени от порфирен гранит, който, според специалистите, е използван при работата на доста гробници. Каменният гроб е обрамчен с червено-черен бордюр, който вероятно представлява символ на границата между живота и смъртта. Древните траки обявявали своя вожд за полубог още при неговото раждане. Тогава се изграждал и зидан храм, който служел за извършването на тайнствата. При смъртта на вожда неговото тяло било полагано в храма, който се превръщал в негов мавзолей-гробница. В случая с открития зидан гроб д-р Китов предполага, че зад него в сърцето на могилата съществува каменен храм, в който са се извъшвали тайнствата, посветени на положения в гроба знатен владетел Терес. Счита се, че той е последовател на Орфей, защото по пода в каменния му гроб са открити само бедрени кости, кости от ръце и долна челюст, а според легендата за ангелогласния певец (тракийския орфизъм), той е бил разкъсан от вакханките, точно както вероятно е бил разчленен и самия тракийски цар. Част от принадлежащите му скъпи вещи също не са цели - десетина сребърни и бронзови дръжки са без съдовете. Други предмети са се запазили цели и са с изключителна научна и художествена стойност.

Сред тях се откроява масивна златна маска с форма на човешко лице, в естествена големина и с впечатляващо тегло - 682,5 г. чисто 23 каратово злато. Чертите на лицето са строго индивидуални. То е широко, с разпределени кичури коса, мустаци и брада. Изражението е властно, деспотично и наподобява жесток, суров и непреклонен тиранин, какъвто всъщност е бил цар Терес. А очите му са представени затворени, в момент на дълбоко удовлетворение.

След внимателен анализ на маската се стигна до заключението, че тя може да се определи като маска-фиала (чаша). До сега в археологията са познати няколко златни маски, които са от тънко фолио и теглото им е несравнимо с това от Светицата, от Микена, Требнище на Охридското езеро и Синдос до Солун. Тази находка е еднакво уникална, като маска и фиала и още по-ценна като комбинация между тях.

Заедно със златната маска учените са изровили масивен златен пръстен, тежащ 15 г., с изящно вдлъбнато изображение на гребец-олиемпиец или почиващ си копиехвъргач. Бижуто е идеално запазено, без нито една драскотина, което според учените означава, че пръстенът не е носен, а бил дар на знатния владетел или пък той сам си го е присвоил от олимпийския победител.

Като погребални дарове в саркофага са открити няколко изключително красиви рисувани съдове. Сред украсата на червенофигурната керамика се вижда и фигура на герой в ерекция. Сред находките е и сребърна фиала с дръжки и плоско дъно, каквато не е откривана досега. Една бронзова хидрия (съд за вода), която е трябвало да служи в задгробния живот на царя. Намерени са още две големи амфори, които са били пълнени с вино, както и множество по-малки предмети, които ще бъдат допълнително обработвани.

Останалите предмети, които правят намереното съкровище уникално са: бронзови върхове за стрели, четири железни върхове за копия, железен меч, който е и тежък, което свидетелства, че владетелят е бил силен и смел.

При разкопаването на гроба археолозите са попаднали на още една изумителна находка - анатомична броня от бронз. Тя е от две части - гръб и гърди и е идеално запазена. Досега в България са известни само 3-4 такива, но това е първата подобна находка - по бронзовата ламарина са моделирани пластично гърдите и плешките. За първи път става възможно да се установи, че частите на ризниците на траките са свързани чрез метални нишки – на намерената броня при ръкавите, към шията и над корема има отвори, в които са монтирани съединителни елементи и плетени от хиляди железни халки допълнителни предпазители.

След това откритие ще могат да се възстановят със сигурност външния вид на тежко въоръжения тракийски воин от V в. пр.Хр.Калина Димова, снимки Вифор ООД
Владетелският гроб Златна маска Златен пръстен

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Могила Светица - Шипка, Старозагорска област, информация, история, култура, забележителности в Шипка, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Шипка, снимки от Шипка, туризъм в Старозагорска област, настаняване в хотели в Шипка, Старозагорска област; частни квартири в Старозагорска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.