Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Ловеч

п.к. 5500 тел.код 068

Музей Васил Левски

На ул. Марин Поплуканов 13 е построен музей, носещ светлото име на Апостола на свободата. На това място е била къщата на свещеник Лукан Лилов, в която отсяда Левски при първото си посещение в Ловеч.

През 1954 г. в стара скромна къща под стените на средновековната крепост на махала Дръстене е открита първата експозиция на музея Васил Левски, отразяваща дейността на Апостола и Вътрешната революционна организация с център Ловеч. Не минава много време, за да стане тя известна из обновената ни родина.

На 19 февруари 1967 г. е открита новопостроената сегашна музейна сграда, дело на арх. Иван Николов. Тя съдържа нова експозиция, отразяваща Възраждането и национално освободителните борби на българския народ.

На 18 юли 1982 г. отваря врати преустроената вече сгра да с нова, обогатена експозиция. "Революционната на Левски и неговите сподвижници дейност и издигането на Ловеч за център на Вътрешната революционна организация" са представени чрез фотографии, скулптури, ценни лични вещи и др. Във витрини са подредени единствените запазени в България лични вещи на Левски, като ятаган, кама. малка печатничка, фалшиви печати, квитанции. В други витрини са изложени пушката на Филип Тотю, сабята на Христо Иванов - Големия, револверът на Васил Йонков и вещи на други съратници на Левски.Теодора Генова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Музеи - Музей Васил Левски - Ловеч, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Ловеч, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ловеч, снимки от Ловеч, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Ловеч, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.