Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Орешак - Троянски Манастир - Черни Осъм

В долината на река Черни Осъм, на 5 км източно от Троян, е китното курортно село Орешак. Тук е обявена първата селска комуна в България, а през 1910 г. в селото се слага началото на пирографията в страната.

В близост до селото са палатите на Националния панаир изложба на народните художествени занаяти. Тук в 9 палати са изложени произведенията на наследниците, на продължителите на традициите на народните занаяти, които са умело осъвременени.

На на 5 км от Орешака и на 10-ия километър от Троян е Троянският манастир - трети по големина в страната и най-големият в Северна България. Основан е през XVI в. Великолепните стенописи в църквата Св. Богородица са дело на известния български възрожденец Захари Зограф, създал ги през 1847-1849 г. Прекрасната уникална дърворезба на олтара е дело на Тревненската резбарска школа (1839 г.).

Монасите от манастира начело със своя игумен участват активно в национално-освободителното движение. По време на Руско-турската война манастирът е бил използван за лазарет. Интерес за посетителите представляват скривалището на Васил Левски и малката музейна сбирка от църковни утвари.

След основаването на таен местен революционен комитет през 1871 г. в Троянския манастир е създаден първият революционен комитет на монаси, който по време на Руско-турската война подпомага активно войските на ген. Карцов.

На 3 км от манастира се намира село Черни Осъм, където е открит Природонаучен музей.
Експонатите - препарирани животни, са подредени умело в построена за целта сграда. Показани са бозайници, птици, влечуги, насекоми и други животни, обитаващи Средна Стара планина. Цялата експозиция е резултат от многогодишния труд на народния учител ентусиаст Илия Христов и неговите ученици.Теодора Генова

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България През уикенда - Орешак - Троянски Манастир - Черни Осъм - Орешак, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Орешак, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Орешак, снимки от Орешак, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Орешак, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.