Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Пейкуване

Пейкуването е старинен детски пролетен обичай, характерен за Тетевен. Той се изпълняваше през Великия пост една-две седмици след Сирни заговезни – всяка вечер до Лазаровден.

С пейкуването децата се молят за хубаво, топло време на Лазар, за да могат момичетата да облекат хубавите си лазарски премени и да лазаруват по къщите с благословии за здраве, за веселие, и голям берекет през настъпващата пролет. Обичаят се правеше по махали. На кръстопът, където се образува широко мегданче, в единия край децата си поставяха голяма плоча и я украсяваха с венец от чемшир и кукуряк. На нея рисуваха кръст с чер въглен, а ниско палеха свещи.

Привечер децата се събираха на това място. Момичетата заставаха прави пред плочата – на купчина и пееха всяка вечер високо, колкото им глас държи три постоянни песни за пейкуването – “Пейке, печи слънце”, “Ой Лазаре, Лазаре” и много обичаната от тях “Фръкнале са фръкнале, Лазаре”.

Пейке, печи слънце ясно,
изесни се като цъкленица,
боже, дай на Лазар
прах и пепел, прах и пепел.

Ой, Лазаре, Лазаре,
де да срещнем Лазара,
под Райчово ореше,
там си конче ковеше,
с позлатени плочици,
с посребрени клинчици,
дих, леле, Дилке Байова,
дих, леле, Дилке Байова.

Фръкнале са, фръкнале, Лазаре (2)
сиви бели гълъби, Лазаре. (2)
Че къде са фръкнали, Лазаре, (2)
у царьови двори, Лазаре. (2)
Какво прави царица, Лазаре, (2)
мяжко дете държеше, Лазаре, (2)
шапчица му нижеше, Лазаре, (2)
от три реда маргарит, Лазаре, (2)
от два реда жълтизи, Лазаре. (2)

Тези песни се пееха само от момичетата, след това започваха хора, като децата си пееха сами. Майките обикновено придружаваха дъщерите си. И това се повтаряше всяка вечер.

Изключение прави вечерта срещу Лазаровден, наречена голямото пейкуване. Трите песни отново се пееха. След това всички деца от мегдана радостно отиваха да посрещнат Лазар – едно момче легнало на тарга*, обкичено с кукуряк и чемшир, уж че е Лазар. Четири момчета го донасяха от тъмна странична уличка, за да го погребват  момичетата, а момичетата го оплакваха, че е “умрял”.

Когато стигнеха до мегдана, в голямата навалица от деца, внезапно Лазар – момчето от таргата – скокваше и се изгубваше в тъмнината. Наставаше голяма суматоха. Децата извикваха неколкократно “Лазар възкръсна”. Шумни, децата веднага запяваха весело тетевенски песни и заиграваха. Хората се редяха едно след друго, особено в началото. Винаги започваха хорото с “Къдя момиче майка ти”, следваше “Мамино момиче” , “Бог да убие баба ми”, “ Тетевенските ергени”, “Свирка ми свири”, “Дядо попе” и винаги завършваше с ръченицата “Шарена гайда”.

В по-близкото минало се пееха и други песни като “Синьото цвете”, “Думай бульо”, “Заспала е Демянка”, “Борянкината”, “Димо Димчо” и др.

Така се веселяха децата и младите хора в Тетевен в старите времена. Обикновено старите приключваха игрите, за да могат момичетата – отпочинали и бодри – да лазаруват на другия ден.Мария Патева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Пейкуване - Тетевен, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Тетевен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Тетевен, снимки от Тетевен, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Тетевен, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.