Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Тетевен

п.к. 5700 тел.код 0678

Сватбите

В Тетевен сватбите са се правили около Ивановден.

На времето, поради това, че много мъже са загинали във войните, било нарушено съотношението между младите момичета и младите момчета, затова при наричанията на пръстените едно от най-очакваните пожелания било “И-ху-у на Ивановден”, което означавало, че най-после това събитие ще се случи.

Това са нещата от по-ново време – преди 50-70 години.

Много по-рано, времето до сватбата било свързано с неизвестност. Родителите уреждали сватбите – понякога в директни разговори, понякога са възлагали тази дейност на някоя веща в това жена. Бащите са гледали имотното състояние, а майките друго – хубост, доброта, сговорчивост. Тогава, в ония времена, сватбата е предизвиквала интерес и у самия младоженец, и у момата, защото те не се познавали.

Навремето сватбата е била своего рода сделка.

Наближавало ли е време синът да отива войник, голяма грижа на семейството била, той да доведе работник у дома – да се ожени, та да може невястата да поеме неговата част от работата на семейството. Защото ако е имало дъщери в семейството, те пък се женели и отивали на други къщи. Затова освен имотност се е гледало момата да бъде и физически здрава, тъй като я чакал непосилен труд – лятото с овцете, на косене и пластене, а свърши ли селскостопанската работа се слагал станът и цяла зима се подготвял чеиза за новото поколение.

Сватбите са траяли по цяла седмица – от четвъртък до сряда. Един ден почивка и нова сватба. Случвало се в махалата, където има моми и ергени за женене да се направи ”график” на сватбите.

Понеделника след венчавката се “запечатвал” като дата и от тогава съседи и близки започвали да броят месеците и дните, да не би са ги излъгали с ризата.Мария Патева

форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Сватбите - Тетевен, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Тетевен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Тетевен, снимки от Тетевен, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Тетевен, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.