Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Малка Коледа - Бъдни вечер

На Малка Коледа в семейството вече се чувстваше празничното настроение. На този ден коледуваха малките момченца. Децата коледуваха най-вече по роднини, които им даваха традиционното кравайче, като в единия край на кравайчето мушкаха по някой грош (стотинка).

На този ден домакинята се подготвяше за големия семеен празник Коледа. Тогава тя мясваше голямо тесто с квас, от което в домашната пещ си печеше големите краваи и кравайчета за колежданите. Приготвяше ги така: тестото разплескваше на дървен кръг като пита и в средата с калена паничка натискаше отгоре надолу, до дъното на кръга. Изваждаше паничката с тестото в нея и на това място се получаваше дупка. След като оставяше кравая да втаса, намазваше го отгоре с жълтък от яйце, след това го нашарваше с вилицата на кръст на четири полукръга, надупчваше го и го печеше.

За малките кравайчета разплескваше малки питки, правеше в средата необходимата дупка, после с нож правеше четири нареза в края на питката, задигаше четирите крайчета към средата и ги притискаше. Така ставаха по-красиви, а и ставаха във форма на кръст.

Освен за Коледа, домакинята най-старателно подготвяше постните ястия и прясната пита за вечерта. Тази вечер софрата беше богата с най-разнообразни ястия, но само постни.

Обичай беше на софрата да се слага прясна пита, чиния мед, постни сарми със зеле и между тях няколко напълнени сушени чушки, ошав от сушени сливи и круши, джуркан боб в гърне, печена тиква, орехи, ябълки, лешници и др.

След като се подредеше с всичките тези ястия софра, цялото семейстово обикаляше паралията. Бабата или най-старият човек в семейството, запалваше свещ на питата, прикадяваше с тамян надясно три пъти и прочиташе молитвата. По време на молитвата всички стояха обърнати с лице на изток. Молитвата завършваше с думите:

Прекръстете се всички преди ядене, защото никой не е по-голям от хляба!

След това се насядваше на трикраки столчета около софрата. Преди да започне вечерята, първия залък стопанката потапяше в мед и го оставяше на иконостаса. Задължително беше питата да се изяде тази вечер.

Старите хора благославяха:

Догодина живо и здраво да дочакаме Бъдни вечер!
Както е пълна софрата, така да са пълни хамбари, така да са пълни кошари, да има берекет, да се народи всичко, което е сложено на трапезата!
Да са живи и здрави всички – най-много децата!
Да се народят по 5-6 в къщи, та да е кичеста трапезата и да е весело!

След привършване на семейната вечеря, всичко оставаше по паралията и сутринта се изяждаше първо то. Софрата се оставяше неприбрана, защото през нощта ще дойде Света Богородица да вечеря.по спомени на Мария Патева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Празници - Малка Коледа - Бъдни вечер - Тетевен, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Тетевен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Тетевен, снимки от Тетевен, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Тетевен, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.