Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Богоявление

Пет дена след Васильов ден е празника Водици, Йордановден. На този ден се кръщаваше водата. На грамадата край реката (срещу полицията) беше най-дълбокия вир, наричан Цаловия вир.

В старото време кръщаването на водата е ставало в 2-3 бакърени котли, налети с вода от реката и китка здравец.

По-късно, кръщението се правеше от свещениците в църковния кюп. След църковното четене, хвърляха кръста във водата в най-дълбокото, а хорът пееше “Кръщающе ся тебе Господи”. В това време десетина здрави мъже, излизаха от казанката на Георги Христов, чиито стъпала слизаха до реката и се хвърляха да го вземат. Тези мъже бяха предимно мраморчани и козуренци, като Георги Пенчев, Йончо Цачев, Моно Тодоров, Косто Башията, Крайо Иванов, Гичерлъците.

Като вземеха кръста веднага се прибираха в казанката и се потапяха в голяма каца с топла вода, след което се обличаха и тръгваха по къщите, като най-напред вървеше и носеше кръста този, който го е извадил, а друг носеше табличката, на която стопаните хвърляха пари (кръст) за здраве.

Присъстващите на обряда се пръскаха още от грамадата с кръстена вода и си наливаха шишенца или чаши за вкъщи, за да слагат в храната на добитъка и да попръскат малките си деца или болните – за здраве.

Бабите, които държаха палнати свещи на обряда не ги гасеха, а си ги носеха в къщи и с тях първо запалваха кандилото, па чак тогава ги загасяха. Всичко това се правеше за здраве.

Народът вярваше, че ако е студено и китката замръзне в котела или вали сняг на този ден, значи годината ще бъде здрава и берекетна.по спомени на Мария Патева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Празници - Богоявление - Тетевен, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Тетевен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Тетевен, снимки от Тетевен, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Тетевен, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.