Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Кръщенета

В ритуалите след раждането на детето мъжете почти не участвали. Редели се пита, понуда, кръщене, но в тях са участвали жени, главното действащо лице била кръстницата.

Особено старателно се готвела кръстницата за кръщенето на детето в църквата. Свещеникът изисквал от нея да каже някоя молитва и ако тя не успеела, после целият град я одумвал. Затова, още като наближало времето да се ражда детето, кръстницата започвала да учи “Веруюто”, “Отче наш” и други молитви – да не се изложи на ритуала.

Първородният син, навремето, задължително се е кръщавал на дядото по баща – това стриктно се е спазвало, първородната дъщеря – на бабата откъм бащата. За “името” дядото давал имоти, а бабата обикновено сванци, жълтици или други парета. После се изреждали имената на майката и бащата на невястата, дядовци и баби, вуйчовци, чичовци, защото тогава са се раждали много деца. Понякога децата са били толкова много, че в едно семейство, след като изредили всички роднини, рекли: "Хайде това ще кръстим на комшийката Гана!" Имало е семейства, в които три-четири, че и повече поколения жените или мъжете са носили едно и също име.

Много сръдни е имало, ако се прескочи името на свекъра или свекървата – тя не отивала на кръщенето на детето, дядото не давал имоти. Недопустимо било също да се изменя името на бабата или дядото – ако дядото се е казвал Павел, а внукът го кръстят Павлин, дядото отказвал да го приеме. Казвал: “То не е на мене!”

Не по-малко са били сръдните и на родителите от невестина страна. А не дай Боже, младите да са решили да кръстят детето на име, което няма в двете фамилии.

Една история разказва, че двама млади кръстили детето си Бисерка. Такова име нямало и от двете страни. Не само свекървата не искала да гледа детето, но и майката на невестата я отпратила с думите: “Нека го гледа баба му Бисерка!”по спомени на Мария Патева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Кръщенета - Тетевен, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Тетевен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Тетевен, снимки от Тетевен, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Тетевен, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.