Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Пита за новороденото

След раждането на детето, родилката оставаше в леглото, с бебето до нея, повито с повой, изплетен на косе от бяла и червена вълна. Главичката му увиваха в бяла мека кърпа, на която зашиваха сребърна пара – малко бяло сванче, за да е и то бяло и хубаво. Най-отгоре ги увиваха с юрганчета: за момче – синьо, за момиче – червено.

Веднага след раждането или на другия ден, се правеше питата на бебето. Тя се мясваше от младо момиче с майка и баща. Приготвяха мед в чиния и греяна ракия и канеха млади жени, които още раждат.

Гостите слагаха до детето стрък здравец, за здраве и го поплюваха против уроки. Затова белязваха детето с черен въглен на челото – против урочасване.

Питата се ядеше при бебето и родилката. Най-напред даваха залък от питата на нея. Трябваше да се изяде всичката пита и да се варди, да не би някой да изнесе парченце от нея, че дедето щяло да изнася от вкъщи и разсипе семейството.

До възглавницата на родилката слагаха шише с вино, за да си поглътва за набиране на здраве и кръв.

Веднага след раждането, бабата с бяло котле и неначената вода, със здравец, вързан с червен конец, отиваше и кръщаваше водата, като котлето с кръстената вода стоеше до детето. Всяка сутрин, при къпане, сипваха по малко кръстена вода. Всичко това се правеше в продължение на три дни, защото орисниците в тридневен срок орисвали детето и трябвало да останат доволни, за да го орисат да е щастливо.

Обикновено децата ги кръщаваха още първата неделя след раждането, за да не се случи нещо лошо, като не е кръстено.по спомени на Мария Патева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Пита за новороденото - Тетевен, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Тетевен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Тетевен, снимки от Тетевен, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Тетевен, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.