Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Понуда на новороденото

Първа Понуда

Обичай беше в тридневен срок майката на родилката да посети дъщеря си и новороденото бебе. Носеше прясна пита, в средата на питата – сол, една глава червен лук и червена чушка.

Ако детето е момиче, родилката трябваше да си отчупи най-напред залък от краищника на питата, за да се роди второто дете момче и обратното. Ако новороденото е момче родилката трябваше да си отчупи залък от средата на питата, та второто дете да е момиче. Изяждаше залъка с лук и сол, за да има повече мляко за детето, а червената чушка внасяше, за да е червено детето.

Бабата слагаше здравец във външната пелена на детето и бели пари за кръст. Забождаше на дъщеря си здравец на ухото за здраве, а когато детето беше момиче, майката казваше на дъщеря си при тръгване: ”Ще почнаше да правиш дара! От далеко, та да е леко! Момиче в люлка – дар в дисаги!”

Втора Понуда

На третия ден след раждането на детето беше “пометенето”. Изкъпваха бебето, булката и почистваха. Заколваха кокошка, месеха пита, приготвяха и медец и събираха къщните – зълва, етърви, да хапнат за здраве и да изпратят орисниците весело. Залък от питата, изтравниче, глава бял лук, слагаха при бебето в люлката, за да е здраво.

Първата седмица от раждането, родилката като излизаше по двора, мяташе на главата си червена вълнена кърпа или на плещите си червен месал – против урочасване. Когато трябваше да излезе по двора, за да не стои детето само в собата, оставяше до него метлата и ръжена да го вардят.по спомени на Мария Патева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Понуда на новороденото - Тетевен, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Тетевен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Тетевен, снимки от Тетевен, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Тетевен, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.