Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Тетевен

п.к. 5700 тел.код 0678

Понуда на новороденото

Първа Понуда

Обичай беше в тридневен срок майката на родилката да посети дъщеря си и новороденото бебе. Носеше прясна пита, в средата на питата – сол, една глава червен лук и червена чушка.

Ако детето е момиче, родилката трябваше да си отчупи най-напред залък от краищника на питата, за да се роди второто дете момче и обратното. Ако новороденото е момче родилката трябваше да си отчупи залък от средата на питата, та второто дете да е момиче. Изяждаше залъка с лук и сол, за да има повече мляко за детето, а червената чушка внасяше, за да е червено детето.

Бабата слагаше здравец във външната пелена на детето и бели пари за кръст. Забождаше на дъщеря си здравец на ухото за здраве, а когато детето беше момиче, майката казваше на дъщеря си при тръгване: ”Ще почнаше да правиш дара! От далеко, та да е леко! Момиче в люлка – дар в дисаги!”

Втора Понуда

На третия ден след раждането на детето беше “пометенето”. Изкъпваха бебето, булката и почистваха. Заколваха кокошка, месеха пита, приготвяха и медец и събираха къщните – зълва, етърви, да хапнат за здраве и да изпратят орисниците весело. Залък от питата, изтравниче, глава бял лук, слагаха при бебето в люлката, за да е здраво.

Първата седмица от раждането, родилката като излизаше по двора, мяташе на главата си червена вълнена кърпа или на плещите си червен месал – против урочасване. Когато трябваше да излезе по двора, за да не стои детето само в собата, оставяше до него метлата и ръжена да го вардят.по спомени на Мария Патева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Понуда на новороденото - Тетевен, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Тетевен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Тетевен, снимки от Тетевен, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Тетевен, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.