Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Извори и чешми

Водата е предмет на всеобщо почитание и култ. Отношението на народа ни към нея можем да открием в множество пословици и поговорки, песни и благословии, обредни действия и поверия. При извори и чешми се оставя белег, за да не ни сполетява беда. Пак там момъкът е напивал водата на девойката в знак на обич.

Тетевенци почитат изворите и като спомен за добро и зло издигат чешми. Това е някакво особено чувство за изпълнен дълг – да оставиш нещослед сбебе си. Но едновременно с това, правенето на чешми, на времето, е и една благородна задача, защото решава проблема с водоснабдяването на населението.

Голям майсторлък се иска да се направи чешма. Когато се хваща вода се работи така, както работят археолозите – леко, с тесличка, с метличка, с шпакла. Най-неразумното при тази работа е да се ползват взривни вещества, защото ще се развали дамара, водата ще тръгне на друга страна и ще се изпусне. С тази задача се заемат по-заможни и по-умеятни граждани – да изследват, да каптират и да построят чешма.

Обикновено повечето чешми са построени там, където е извора или на близко разстояние от него. Има чешми, които са построени от отделни  хора. По-късно тази традиция постепенно замира и започва строителство на чешми по махали – хората от махалата се събират, събират средства и докарват водата до махалата.

До 1938 година, когато се прави модерното водоснабдяване на Тетевен все от тези чешми се налива вода. Майстори чешмари обаче в Тетевен няма, за строежа на водата, за каптажа на водата, за запазването на водата идват майстори от село Румянцево.

Изворът на чешмата на Газея е зад нея, малко по-нависоко. Има и надпис, в който се разчита, че през 1885 година Лазар Петков и Петко Марков, (той е на Лазар Петков син) са построили тази тази махленска чешма.

По ул. Иван Туйков има една чешма, до аптеката срещу Туйковата къща имаше друга чешма, която наричаха Мирчовец.

По-нагоре от Мирчовец имаше една чешма, известна под името Зая, още по-нагоре, точно пред входа на болницата имаше друга, наречена Мая.

По ул. Д. Благоев, точно където е магазинчето, до къщата на д-р Вановски имаше голяма махленска чешма, наречена Ачовец. Тази чешма представлява цяла водна деревация – чешмата в двора на манастира Св. Илия. Пред манастира имаше още една чешма и оттам с керамични тръби се извежда водата за Ачовец.

На ул. Иван Вазов, пред сградата на пожарната имаше друга чешма – наричаха я Шарената чешма, също направена от хората от махалата, а водата е хваната от Връбанчовец.

Когато в Тетевен се заселва Ахмед Османов, той построява в центъра на площада една чешма. Не се знае водата откъде е каптирана и доведена до площада. Каменната част на тази чешма са блоковете, които в момента се намират пред Бобевската къща.

В Козница, нагоре по пътя за водопада, вляво е чешмата Синия пишур с издълбан на каменна плоча надпис:

Източникът съграден за спомен от Ахмед Османов, родом от град Анталия и Павел Куманов, родом от град Тетевен, септемврий 1928 г.
Майстор Хр. П. Чачов

На Долната чешма не се знае кои са благодетелите. През 1934 година чешмата е направена с тези сопове, с които е и в момента. Водата й идва някъде отвисоко, не е каптирана и слиза до резервоара, който е зад нея.

На горната Долна чешма вероятно водата идва много от дълбоко – тя не си променя дебита. Каптирана е и е построена преди Първата световна война от най-малкия син на Петко Милев Страшния – Тодор, който сам си е приел името Поборников.

Димитър Стойчев, бащата на Д. Д. Стойчев построява една кръгла махленска чешма на Скрибътна. Водата за чешмата на Топлика е хваната от Конски дол. В началото на 50-те години по проект на Васил Тихолов се изграждат архитектурните ансамбли на чешмите на Топлика, на Дълбоки дол, на Вежница, Кооператорка – при Рибарица. Изпълнители са Петко Стражарски, Стойко Йотов, Марин Стойков и др.

На Гаванците (това място го наричали така, защото навремето старците са се гавнали с потурите в реката) има чешма – Момина въздишка. Наричат я така, защото там са ходили момите от махалата да наливат вода и да им я напиват ергените. На една мома никой не напивал водата и тя все въздишала за либето си. Името на момата не се запомнило, но въздишките й дали име на чешмата. Водата на изворчето първи хванал дядо Петър Николов Рунев и направил чешма. С течение на времето дамара й се изменил и изворчето бликнало по-надолу. Преди 20-50 години, хората от махалата изграждат сегашната чешма. Предполага се, изворът е много от дълбоко, защото и в най-големите суши дебитът на водата е постоянен.

В по-новото време най-много изворчета е хванал Георги Христов Краев. Точно кога е започнал да прави чешми не се знае, но това започва със създаването на ТКЗС-то. Пари за чешми не е имало, но с постановление за развиване на високопланинското животновъдство започват да правят кошари, стаи за овчарите и естествено за всичко това е необходима вода.

Георги Христов усещал водата по старовремски – с пръчки. Накъдето го насочат пръчките, там прави чешмата. Правил е чешми по пътя за Бабинци, в местността Самарджийското, на Камен дол, по пътя за Голям Извор, на Момски рът е направил 2-3 чешми и доскоро са се ползвали. Оттатък Шумено бърдо също е направил 2-3, на Равни камък има чешма, правена от него, на Гурга, по Козница – навсякъде, където имало кошари.

На чешмите, които е правил – като я иззидвал с цимент и пишел Георги Христов Краев и Димитър Маринов, името на един човек от Мрамор, който му помагал.

И днес чешмите, независимо дали са на територията на града или по планината са едни от най-хубавите и предпочитани места. И в най-горещите дни, дори и тогава, когато няма капка вода можеш да отидеш на пишурата, да си пийнеш или да си налееш бистра и студена водица.по разкази на Д. Стефов

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Извори и чешми - Тетевен, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Тетевен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Тетевен, снимки от Тетевен, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Тетевен, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.