Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кюстендилска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Античната Германея

До руините на античния град Германея

Една част от укрепения късноантичен град Германия попада в района на балнеосанаториума на МНЗ, към който желаещите да се запознаят с този туристически обект, трябва да се насочат. Пътят към балнеосанаториума и укрепената част на Германия води по пътеката от автобусната спирка при банята на север или по крайречната улица “Почивна”, северно от сградата на шивашката фирма “Румяна” и кафе-сладкарницата.

При изкопните работи на главния корпус на балнеосанаториума през 1951 г. се разкриват пет помещения от сгради на античния град. Те са ориентирани с дългата си ос по посока североизток-югозапад.

Усилията на проф. Теофил Иванов през 1951 г., да бъде преместена сградата на балнеосанаториума извън очертанията на укрепения град, не срещна разбиране от строителното министерство. “Имаше възможност, казва проф. Т. Иванов, да бъде разкрит изцяло град Германия.”

От направените разкопки през 1951, 1959 и 1961 г. се установява, че античният град Германия е имал правоъгълна форма с размери 180,75 м. на 139,5 м. Бил е защитен с масивен зид с четири порти, фланкирани с правоъгълни кули. Крепостната стена е издигната през втората половина на II век, отначало като лагер на римски помощни войски, който по-късно се разраства в град. През време на византийския император Юстиниян Велики, както съобщава Прокопий Кесарийски, се изгражда и втората, долепена до първата стена, така че общата дебелина на двете стени достига 3,5 м.

“Предполага се, казва проф. Т. Иванов, че укрепителната система на Германия е от времето на Марк Аврелий и неговите наследници, по времето на които били издигнати Филипопол, Сердика, Августа Траяна, Пауталия и др.”

По-късно, при сондирането на терена, във връзка с разширяването на балнеосанаториума, геолозите дават сведения, че пластовете отдолу са гранит. Според един от почиващите, сондата е попаднала на масивен римски зид и той изпраща писмено съобщение в Археологическия институт. С идването си проф. Т. Иванов установява, че сондата е попаднала на западната порта на града. След активното му настояване новите крила на станцията се строят на една линия с централната сграда, вместо под прав ъгъл. Въпреки това източното крило, което попада изцяло в укрепения град, заплашва една част от останките на античния град да бъде скрита завинаги подобно на тези сгради под централния корпус на балнеосанаториума. Тогава проф. Теофил Иванов и доц. Людмила Слокоска успяват да спасят само това от стария град, което попада в мазетата на източното крило, за което конкретно ще се спрем по-надолу.

Любителите на античната история имат възможност да видят три от портите на антична Германия - източната и южната на юг и изток от двора на балнеосанаториума и в самия двор - западната порта.Васил Коритаров

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Античната Германея - Сапарева баня, Кюстендилска област, информация, история, култура, забележителности в Сапарева баня, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Сапарева баня, снимки от Сапарева баня, туризъм в Кюстендилска област, настаняване в хотели в Сапарева баня, Кюстендилска област; частни квартири в Кюстендилска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.