Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кюстендилска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Сапарева баня

п.к. 2650 тел.код 0707

Св. 40 мъченици

Да се построи християнска черква в средата на Сапарева баня до черквицата “Св. Никола” през 1838 г. турците не разрешават. С приготвения материал се построява черквата “Св. Георги” в село Гюргево, сега квартал на Сапарева баня.

Както се казва в една обширна статия в сп. “Български черковен преглед” от 1894 г., “подир това банчани изгубили надежда да си съградят черва в селото”. Но след Кримската война от 1856 г., когато турското правителство издало “Хатихумайна”, за равенство и братство на своите поданици, банчани написали молба до правителството да си съградят църква. Правителството им разрешило и те започнали да копаят основите на църквата на същото място, при “Св. Никола”. Турците от селото се възпротивили и този път, но банчани съградили църквата си в западния край на селото върху оброчище ”Св. 40 мъченици” през 1859 г.

За църквата “Св. 40 мъченици” в Сапарева баня изследователката Велда Марди-Бабикова казва: “Сравнително ниска каменна сграда (19 х 11 м.) с широка и ниска полукръгла абсида. Притворът от запад е по-нов. Вътрешното пространство е разделено на три засводени кораба. От запад има балкон. Стенописите са от 1878-1879 г. в различен стил, наподобяващ ковалентна живопис. Общо сцените са 32. Иконостасът е украсен с хубава резба, вероятно от Коте Гювийски. Цокълните табла са рисувани - сцените от Шестоднева и светии в цял ръст (8 броя). Царските икони са от Станислав Доспевски - 8 бр. Малките икони - 21 бр., архиерейският трон, две целувални, иконостасът и амвонът са резбовани в стила на иконостаса. В църквата има три икони от 1863 г. една от тях е “Богородичен акатист”.

Ние знаем, че живописните картини на стените са дело на руския войник-художник Василий Скеляров. Вероятно същият е бил от частта руски войници отседнали в Сапарева баня на бивак под Шалевата махала. До седемдесемте години на XX в. името му стоеше на оградата на балкона в черквата, а сега се пази от свещеника Вергил.

Черквата “Св. 40 мъченици” е една от най-украсените в района и най-посещаваните.Васил Коритаров

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Църкви - Св. 40 мъченици - Сапарева баня, Кюстендилска област, информация, история, култура, забележителности в Сапарева баня, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Сапарева баня, снимки от Сапарева баня, туризъм в Кюстендилска област, настаняване в хотели в Сапарева баня, Кюстендилска област; частни квартири в Кюстендилска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.