Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кюстендилска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Сапарева баня

п.к. 2650 тел.код 0707

Свети Георги

Интересен туристически обект, дал името на квартал Гюргево, е първата възрожденска черква в района “Св. Георги”, построена през 1839-1840 г.

По-голямата част от възрожденските черкви в района са изследвани от изкуствоведката Велда Марди-Бабикова - проучвател при Института за паметниците на културата.

С вътрешното си оформление черквата “Св. Георги” е най-интересната черква в района. Тя е потънала около 1.10 м. в земята. Отвън цялата е измазана. Единственото оригинално нещо във външната й архитектува е сполучливо пристоения на западната страна открит притвор, който предпазва външната стена и обслужва богомолците. На източната страна абсидата не се издава навън. На фронтона на западната страна се чете: “1840 светого Великомученика Георгия, майстор Цветко от Жаблер, Радомир кааза.”

Отвътре черквата е единствената по нашите земи, със самобитна и оригинална дървена архитектура. Корабите са засводени с дъски, колоните са дървени и свързани надлъжно с греди, а подът е постлан с римски тухли от руините на древния град Германия. Всички дървени части - колонки, капители, подложки, надлъжни или напречни греди, корони на емпория и др., са детайлизирани и представляват образец на резбарското изкуство. От сравнително слабо осветеното вътрешно пространство лъха топлина и интимност. Всеки, който влезе в черквата, остава с впечатлението, че се намира в стара къща от Тетевенско или Котленско.

Черквата е изографисана от Микоша Илеотин от село Манастир, Неврокопско (Гоцеделчевско) през 1883 г.Васил Коритаров

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Църкви - Свети Георги - Сапарева баня, Кюстендилска област, информация, история, култура, забележителности в Сапарева баня, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Сапарева баня, снимки от Сапарева баня, туризъм в Кюстендилска област, настаняване в хотели в Сапарева баня, Кюстендилска област; частни квартири в Кюстендилска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.