Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Разградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Древната обсерватория


Един от последните хитове в световния туризъм са пътешествията по следите на исторически и археологически загадки. За изпреварили с хилядолетия достижения на съвременната астрономия познания свидетелстват откритията в местността Сборяново, разположената край Исперих. Тук, в резултат на обширни археологически разкопки и проучвания, са разкрити над 150 тракийски могили. Най-известната е близо до село Свещари и е отворена за туристически посещения.

След картографиране на това древно културно средище се оказва, че то възпроизвежда звездната карта. Отдалечените точно на 1 900 м помежду си 150 могили са разположени така, че от птичи поглед се вижда земната проекция на девет от видимите на нощното небе съзвездия.Тошко Смиленов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Древната обсерватория - Свещари, Разградска област, информация, история, култура, забележителности в Свещари, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Свещари, снимки от Свещари, туризъм в Разградска област, настаняване в хотели в Свещари, Разградска област; частни квартири в Разградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.