Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер София град Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Герман - тихо отклонение до София

Река Искър и Панчаревското езеро на минути ход пеша на запад, меките слънчеви склонове на Лозенската планина на юг, открит поглед към Витоша и Стара планина, само десетина минути път с кола до Орлов мост в София.
Така може най-кратко да се опише село.

То е добър избор, ако човек си търси място, в което да се скрие от лудостта на големия град. Тихо отклонение досами столицата. И понеже още не е в лигата на най-популярните и модерни села около столицата, цените на недвижимите имоти са в нормални граници за района около столицата. Неслучайно интересът към селото постепенно се засилва. В момента има и над 100 оферти за продажба.

Къщите обаче са малко, преобладават парцелите, основно нерегулирани. Това е така, защото в Герман отдавна няма място за уплътняване на застрояването. То разполага с 900 терена, върху които са вдигнати 1100 постройки. Земята, която може да се продава, е предимно в околностите. Затова в последните години селото започна да расте на североизток. Бившата вилна зона Врана се оформя като квартал за постоянно живеене. Там обаче липсват канализация, асфалтирани улици и улично осветление. Как и кога ще започне работа по тях, не е ясно.

Проблемът е, че кметството е едно от десетте под шапката на община Панчарево и не разполага със собствен бюджет. Трудно се намират пари дори и за спешни ремонти. От няколко години е наложителен светофар на околовръстното, до входа на селото, защото там стават много катастрофи. Това не е кой знае колко скъпо, но все няма средства.

Кметството не свързва развитието на Герман с туризма и опитомяването на планината. Туризмът е откъснато понятие. За да може да се развива и хората да се хранят от него, държавата трябва да има силна икономика. "Ние нямаме пътища, какъв туризъм ще развиваме?" се питат в общината.

Сериозният недостатък е лошата инфраструктура - типична и за приемани за далеч по-престижни места наоколо. Дори в централните части на селото старият водопровод създава проблеми. Заради ненадеждните тръби и високите подпочвени води много от мазетата на германските къщи често се наводняват. Не по-малки неудобства създават и разбитите улици.

И доколкото в самото село инфраструктурата е в окаяно състояние, но все пак я има, положението в околните вилни зони е по-скоро плачевно. Местните хора се хвалят, че микроклиматът в селото им е по-добър, отколкото в далеч по-популярните Банкя и Бистрица. Дали само за това, но въпреки лошата инфраструктура Герман се е оказал достатъчно привлекателно място за над двете хиляди столичани, които са изкупили почти всичко във вилните зони.Димчо Даскалов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обекти - Герман - тихо отклонение до София - Панчарево, София град, информация, история, култура, забележителности в Панчарево, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Панчарево, снимки от Панчарево, туризъм в София град, настаняване в хотели в Панчарево, София град; частни квартири в София град.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.