Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Екопътека Бяла река


Какво трябва да знаем, когато планираме посещението си?

Екопътека Бяла река е обект на специализиран туризъм и една от атракциите в Национален парк Централен Балкан. Намира се на около 6,5 км северозападно от град Калофер, близо до Калоферския манастир. Сред плетеница от стръмни склонове, маршрутът отвежда дълбоко в ждрелото на Бяла река, за да разкрие непознатия свят на дивата планина.

За безопасност и сигурност по Екопътеката, предвид технологичните параметри на съоръжението и характера на окръжаващата природна среда и в съответствие с режимите при ползването на Националния парк, са въведени и действат следните и изисквания за посетителите:

  • Екопътека Бяла река е отворена за посетители от началото на месец март до края на месец октомври всеки ден от 10 до 18 часа.
  • При необходимост - влошаване състоянието на природните компоненти, бедствия, опасност за живота на посетителите и др., директорът на Парка временно може да ограничи или спре ползването на маршрута или участъци от него. Промяната се оповестява в интернет страницата на Парковата дирекция.
  • При входа на Екопътеката, преди тръгване, упълномощено от Парковата дирекция лице, провежда инструктаж на посетителите за Правилата за поведение и за движение по Екопътеката. Всеки посетител на възраст над 14 години и ръководителите на организирани детски групи попълват Декларация, удостоверяваща, че са запознати с условията за ползване на съоръжението и ще ги спазват.
  • За безопасност по време на прехода, не се допуска използването на съоръжението извън работното му време.
  • Посетителските групи са до 15 души и се пропускат през интервал от 30 минути. Посетителите на възраст под 14 години трябва да имат придружител (родител или упълномощено от родителите пълнолетно лице).

Ако планирате индивидуални посещения, имайте предвид че времето за неорганизирани посещения е от 11 до 12 часа и от 14 до 15 часа.

При входа на Екопътеката се формират групи до 15 човека. При недостатъчен брои посетители се изчакват 10 минути - време за попълване на групата. Индивидуалните посетители могат да преминат по маршрута и с организирани групи, при свободен капацитет в тях.

  • Правила за групови посещения:

Времето за организирани посещения е от 10 до 11 часа; от 12 до 14 и от 15 до 18 часа. За посещение на Екопътеката се прави предварителна резервация на тел./факс: 066/ 801 277 или на е-mail. Графикът на планираните посещения за текущия ден и следващия го ден се поставя на входната врата на сградата на парковия офис в Калофер (позната и като Информационния център на НП Централен Балкан). Ако има свободни часове за текущия ден и за следващия го ден, може да резервирате посещението си и там.

При липса на резервирани посещения, посетителите могат да използват пътеката през целия период от работното й време.

Групи от посетители на възраст под 14 години, се допускат по Екопътеката при спазване на следните допълнителни изисквания: посочено е лице, отговорно за групата, осигурен е по един придружител на 10 деца.

За повече информация:
http://www.centralbalkannationalpark.org/
Парков офис “Калофер”: 03133/ 25 32Пламен Стоянов
Екопътека Бяла река ви очаква

форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Екопътеки - Екопътека Бяла река - Калофер, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Калофер, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Калофер, снимки от Калофер, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Калофер, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.