Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Хасковска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Древният Бурденис

Свиленград възниква през XV век до развалините на трако-римското селище Бурденис, от което има съвсем малко останки.

Тракииската гробница при село Мезек датира от ІV век преди Христа. Тя е една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип, запазена напълно в оригиналения си вид. В гробинцата са открити уникални предмети от злато, бронз, желязо, стъкло и керамика.

Старинният каменен мост на река Марица е построен през 1529 г. И до днес той е символ на града. Мостът е един от най-забележителните архитектурни паметници в Югоизточна Европа. Обявен е за национален паметник и се намира под специлната закрила на ЮНЕСКО.

Скалните църкви от Х век край село Михалич и село Маточина са най-добре запазените в България. Църквата на югоизток от село Михалич е изсечена в скалистата тераса в местност Айпандо.

Средновековната крепост в местността Калето, край село Мезек е имала за времето си важно отбранително значение.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Древният Бурденис - Свиленград, Хасковска област, информация, история, култура, забележителности в Свиленград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Свиленград, снимки от Свиленград, туризъм в Хасковска област, настаняване в хотели в Свиленград, Хасковска област; частни квартири в Хасковска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.