Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Хасковска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Влажната зона Злато Поле

Местност Мъртвицата, при село Злато Поле, е част от старото корито на река Марица, образувана при построяването на речните диги. Тя е с дължина 3 км. и площ около 500 декара и е един от най-големите водоеми в поречието на река Марица. Разположена е на територията на общините Димитровград и Хасково.

Влажната зона Злато поле е единствената влажна зона по река Марица и единствена в Областите Хасково и Кърджали. Обявена е за защитена местност със заповед на Министъра на Околната среда и водите от 11 юли 2001 г.

Влажните зони в Тракийската низина съхраняват неоценимо богатство от растителен и животински свят. Те са последните оазиси на редки растителни и животински видове, заплашени от изчезване, единствен начин за съхраняване на естествените местообитания на много редки птици: малък корморан, малка бяла, нощна и гривеста чапла, голям воден бик, тръстиков блатар, мустакат синигер и голям брой водоплаващи птици.форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Защитени местности - Влажната зона Злато Поле - Димитровград, Хасковска област, информация, история, култура, забележителности в Димитровград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Димитровград, снимки от Димитровград, туризъм в Хасковска област, настаняване в хотели в Димитровград, Хасковска област; частни квартири в Хасковска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.