Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кюстендилска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Сапарева баня

п.к. 2650 тел.код 0707

Свети Архангел в село Сапарево

От площада на село Сапарево, където е и паметника на Хаджи Иван и Петре Пугьов, се отправяме към манастирчето Свети Архангел, което се намира на 1,5 км. при разклона на долината на Лева и Десна, всред приказен девствен горски парк.

След 1997 г., едновременно със завършване на новия водопровод от Прав Искър, се подновява и манастирчето Свети Архангел с нова постройка. Водопроводът е дело, започнато от 1987 г., когато кмет на общината е Георги Симеонов, а председател на ОНС на Кюстендилски окръг е Кирил Боцев. С тяхна инициатива и неуморната работа на кметовете Георги Пугьов, Иван Грахльов и Иван Бимбов, водопроводът е готов. Възстановяването на манастирчето обаче е дело на кмет Иван Бимбов, а факт неоспорим са даренията и доброволния труд на всички сапаревци.

За това, че някога на това място е имало голям християнски манастир, разрушен от турците, свидетелствуват и разкритите мащабни основи на същия при изкопните работи на новата сграда. На освещаването на новата сграда на манастирчето на 8 ноември 1997 г. – на Архангеловден, присъствува и патриарх Максим.

За това манастирче сведенията, на които най-много държа, са от бай Пене Годев, човек природно интелигентен, за жалост вече не сред нас.

Дядото на бай Пене – Тоше Стефанов Кьосев, роден 1840 г. е разказвал, че в това манастирче и в черквата Св. Никола, в селото, са идвали да се причестяват българи и от Кюстендил през робските години, когато турците не са разрешавали да се строят български църкви.

Черквицата в сегашния й вид е на мястото на южната част на някогашния голям манастир тук. До 1977 г., когато бе основно ремонтирана, малката черквица е възстановява и през 1895 г. Само две от стените й са стари – амвонната (източната) и южната. По-голямата част от стенописите вътре също са от края на миналия век, може би и по-късно, но личат и стари стенописи. С цел да направи добро, някой богомолец взел, че варосал стенописите, като оставил малки непокрити образци.

Баба Гюна Калвина, починала през 1985 г. на 98 години, е разказала, че е била на 6 години, когато е поправяна черквицата.

Във връзка с боевете на цар Иван Шишман срещу нашествениците е и легендата за скритите в основите на това манастирче записи на пергамент за водените боеве. По-късно тези записи са пренесени в основите на черквата Св. Никола в селото.Васил Коритаров

форум на пътешественика
3 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Свети Архангел в село Сапарево - Сапарева баня, Кюстендилска област, информация, история, култура, забележителности в Сапарева баня, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Сапарева баня, снимки от Сапарева баня, туризъм в Кюстендилска област, настаняване в хотели в Сапарева баня, Кюстендилска област; частни квартири в Кюстендилска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.