Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Великотърновска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Света Троица

Най-европейските ни градове

Известно изключение сред дунавските градове правят Свищов и естествено Русе, които са и два от най-големите винарски центрове на България.

Свищов е град с богата история и една разходка тук винаги си заслужава. В града са запазени цели ансамбли архитектурни паметници от края на ХVІІІ до края на ХІХ век. Може би най-голямо постижение на строителството за района е катедралният храм Света Троица, създаден от Кольо Фичето през 1836 г., осветен с тържествена служба на 19 септември 1867 г. Храмът е виден отвсякъде, понеже е изграден в най-високата точка на града.

В строежа на тази църква големият български майстор интерпретира по неизвестен дотогава начин пространството и поставя началото на нов етап в развитието на българската архитектура през Възраждането.

Иконостасът на храма е изработен от известния майстор Антон Пешев - Дебралията в периода 1870-1872 г. Множество от иконите са дело на именития български художник и иконописец Николай Павлович, роден в Свищов, а камбаните са подарени от руския император Александър ІІ.

Храмът и неговият иконостас са обявени за паметници от национално значение.Ралица Савова
В най-високата точка на град Свищов се извисява величествен трикорабен, четирикуполен храм с камбанария - кула над предверието

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Църкви - Света Троица - Свищов, Великотърновска област, информация, история, култура, забележителности в Свищов, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Свищов, снимки от Свищов, туризъм в Великотърновска област, настаняване в хотели в Свищов, Великотърновска област; частни квартири в Великотърновска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.