Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Западния квартал

Екзотика на 5 км от Слънчев бряг

За чужденците с по-изтънчени вкусове, които не понасят прашни пътища и миризми на овце и кози, е планинското селце Кошарица. Там се предлагат подобия на сафарита с джипове и трабантчета, преоформени в кабриолети. Туристите биват отвеждани навътре в планината до местността Златева чешма, под село Раковско. Там има поляна, където специално за тях е изграден мини комплекс с хамаци, за да си отдъхнат най-разнообразно.

Кошарица е само на шест километра от Слънчев бряг и всъщност е полусело, полукурортен комплекс. На мегдана все още витае възрожденският дух на старите къщи и дувари. Около селото обаче ври и кипи. Някога там е имало бадемова гора и лозов масив. След реституцията всичко е набързо разпродадено, изсечено и изкоренено. Върху плодородната земя предприемачите вече изграждат огромни квартали от малки блокове и вили за продан. Още година-две и Кошарица ще се влее в Слънчев бряг.

Бизнесът тук изпреварва възможностите на местната власт. Селото няма дори канализация. Мръсната вода се стича по разни дерета и септични ями. Точно в това обаче, оказва се, е романтиката за много чужденци. Почти всички стари селски къщи са вече изкупени от британци. "Повечето ми нови съселяни дори не съм ги виждал. Идват брокери, договарят се за цената, купуват къщата и тя е вече собственост на някой англичанин", разказва кметът на Кошарица Владко Кръстев. Местните не на шега подхвърлят, че като нищо скоро чужденците, дошли за селски туризъм по този край, ще бъдат посрещани и забавлявани не от баба Пена или дядо Стоил, а от чичо Джон и леля Джейн.Божидар Божков

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Пътеписи - Западния квартал - Слънчев бряг, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Слънчев бряг, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Слънчев бряг, снимки от Слънчев бряг, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Слънчев бряг, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.