Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Великотърновска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Oбщ исторически преглед

Монашеското движение се е зародило още с най-ранния период на християнството. Първите манастири в българските земи са основани още преди създаването на Българската държава и са свързани с гоненията на християните в Римската империя. Когато през втората половина на IV век, монашеският живот става организиран и се създават първите монашески братства и манастири, са основани и първите монашески обители на територията на днешна България.

Най-старите манастири са били скални. Такива са Аладжа манастир, Албутинския манастир близо до Видин, Разбоишкия манастир, Ивановските скални манастири, които са под егидата на ЮНЕСКО. И до днес тези манастири се издигат в непристъпните скали и свидетелстват за подвига и силната вяра на древните християни.

Царуването на император Константин Велики става повратно в историята на християнството, тъй като от преследвана, християнската религия става господстваща в Римската империя. Започват усилено да се строят храмове и манастири. Голяма част от българските манастири са основани именно в този период. Известен е Буховският манастир "Св. Мария Магдалина", основан от майката на император Константин Св. равноапостолна Елена.

Подем в строителството на манастири настъпва при царуването на българския Св. княз Борис-Михаил, който приема кръщението от източноправославната църква във Византия и въвежда християнството за официална религия в българската държава през IХ век. Манастирските комплекси са внушителни, богати на архитектурни декорации и стенописи. Те се превръщат и в книжовни школи. Такива са Рилският, Маринският манастир.

Голяма част от манастирите са основани по времето на Втората българска държава. Повечето Великотърновски са построени именно тогава и се превръщат в средища на образованието и средновековната култура. През ХIII век са създадени и повечето от манастирите в Софийско, което поставя началото на грандиозния манастирски комплекс Мала Света Гора.

За жалост с падането на България под Османско владичество, повечето от тези шедьоври на култовото строителство са били опожарени и разрушени, но въпреки превратностите българските манастири се превръщат в средища на българското национално самосъзнание и в крепители на вярата. Далече от главните пътища и градските центрове на Османската империя, в тях се развива не само църковно-религиозна и просветна дейност, но се превръщат и в центрове за подготовка на национално-освободителната борба против поробителя.

През епохата на Българското национално възраждане - края на ХVIII и особено през ХIХ век настъпва подем в обновяването и строителството на манастири. Повечето български манастири във вида, в който съществуват днес, са оттогава - забележителни паметници на архитектурата, строителството, дърворезбата и иконописта.Ира Ценева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Oбщ исторически преглед - Арбанаси, Великотърновска област, информация, история, култура, забележителности в Арбанаси, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Арбанаси, снимки от Арбанаси, туризъм в Великотърновска област, настаняване в хотели в Арбанаси, Великотърновска област; частни квартири в Великотърновска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.