Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пазарджишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Виненият туризъм вече не е чужда дума у нас

В последните години светът на виното привлича вниманието на мнозина. В западните страни дори стана въпрос на социален статус да разбираш поне донякъде от добри вина, производство и тероари. Затова и виненият туризъм, който често е съчетан с кулинарен, непрестанно печели все по-голяма популярност.

От известно време в българското винарство се забелязва силно раздвижване в две посоки: проектите за дегустационни зали и прочее атракции за винен туризъм стават все повече, както и инвестициите в нови лозови насаждения. Това, разбира се, е много добре и за клиентите, и за винарите. От друга страна, доказва, че понятието винен туризъм, което е сравнително ново за страната, набира все по-голяма популярност. Избите за съвсем кратко време осъзнаха, че виненият туризъм е страшно печеливш и макар първоначално отношението към него да беше като към необходимо зло, вече мислят все по-често в тази посока.

Първоначално беше само “Дамяница”, а сега винени турове по договаряне могат да бъдат организирани почти във всяка винарна. Вярно, че засега повече се използват думи и фрази като “първи стъпки”, “намерения” и  “бъдещи проекти”, тоест винен туризъм в истинския смисъл все още няма, но поне основите са поставени.

Все повече се появяват сайтове на български изби, в които може да се резервира посещение. Такива са:

http://www.wine-cellar.dir.bg/tasting
http://www.melnikwine.bg/English/chat.htm
http://www.todoroff-wines.com/framesetBG.htm
http://www.winery-lyaskovets.com/
http://www.festa.bg/bg/w_tour.aspx
http://www.vinexbg.com/bg/vinex-sl.html

В страните по света с развит винен туризъм вече се предлагат интерактивни турове, в специално създадени за това сайтове. Там технолозите на фирмите развеждат посетителите между бъчвите и им разказват за своите вина. Това все още е нещо като мечта, но по-важно е какво се случва, ако тръгнете на реална разходка из избите.

Досега в България виненият туризъм в по-голямата си част също беше виртуален. Но не защото е пренесен в Интернет, а просто защото за него се говори, предполага се, че го има, но ако решите да посетите наистина няколко изби, бързо се разбира, че не е чак толкова лесно.

За повечето винзаводи у нас и досега не можа да се каже, че са кой знае колко приветливи. Едва ли има турист, който да е в състояние да почувства магията на виното, когато над него са надвиснали тонове бетон и ръждиви ротоферментатори. Най-сигурният начин да се придаде някакъв смилаем вид на обиколката е групата бързо да бъде вкарана в избите. Там поне е съхранено някакво усещане за традиции и романтика, което може да предизвика оживление и любопитство сред посетителите.

Не особено атрактивни са и самите дегустации. Колкото и добри вина да предложиш на гостите, ако опитването става в запусната зала, или още по-лошо – в стола, ефектът някак си се губи.

Оказва се, че най-лесно могат да се посетят избите “Дамяница”, Todoroff, “Димят – Варна”, “Винпром Карнобат”, изба “Сините скали”- Сливен и “Вила Винифера”. Те се договарят пряко с потенциалните туристи.

Все още в стадий на проекти (но за сметка на това много амбициозни) са центровете за винен туризъм в новите изби на пазара – Chateau de Val, “Загрей” и избата в село Огняново “Беса Валей – Огняново”. Те искат да предложат онзи винен туризъм, който е наистина огромна индустрия в страните от новия свят, Франция, Италия и Испания. Проектите им включват свръхмодерни дегустационни зали с много подробна база данни, риболов, уютни хотелчета за гостите и т.н.

В разпространения в Интернет хумористичен българо-турски ”речник” срещу турист стои баир будала. Ако перифразираме тази формулировка, в България е лесно да бъдеш чаша будала. Доста повече усилия обаче се изискват в опитите да станеш винен турист.Ралица Савова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Хоби - Виненият туризъм вече не е чужда дума у нас - Септември, Пазарджишка област, информация, история, култура, забележителности в Септември, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Септември, снимки от Септември, туризъм в Пазарджишка област, настаняване в хотели в Септември, Пазарджишка област; частни квартири в Пазарджишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.