Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Разградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Златна Добруджа

Женски идол
Женски идол

Малко на изток от дунавската ни столица Русе започва Добруджа. Местните хора ревностно съхраняват както впечатляващите и многобройни исторически паметници, така и самобитната си култура.

В Силистра – град с богата и интересна история, наследник на римския Доросторум, интерес предизвиква националният архитектурен и археологически резерват “Доросторум – Дръстър – Силистра” и римската гробница от ІV век с ценни стенописи. Непосредствено до града се намира турската крепост Меджид табия.

В град Алфатар не бива да се пропуска Етнографският комплекс на добруджанската къща и бит. А в стария рибарски Тутракан е единственият ни музей на дунавския риболов и лодкостроене. Биосферният резерват Сребърна, недалеч от Силистра, е включен в световния фонд на природните паметници към ЮНЕСКО. Той е единственото място в България, където отсяда къдроглавият пеликан.

На доста места из Добруджа вече има възможности за селски туризъм. Освен живописни демонстрации на регионалната култура и бит в някои чифлици да се опитат местните кулинарни специалитети като тамошната баница, наречена добруджанска кавърма, вкусният боб в гърне със запръжка или агнешко с булгур. Предлагат, разбира се и кайсиева ракия със салата от всякакви градински зеленчуци.

По-големите градове в Лудогорското плато са Разград, Плиска, Нови Пазар и Исперих. Тези краища също са изключително богати на исторически паметници и прекрасни места за удоволствия сред природата.

Построен на бреговете на река Бели Лом, Разград съхранява в историческия си музей най-голямото златно монетно съкровище в България, а джамията Ибрахим паша, Часовниковата кула и Момината чешма са символите на града. Недалеч от града са историческата местност Хисарлъка с над трийсет надгробни могили и други исторически находки и археологическият резерват Абритус (античен римски град).

Важна част от културното наследство на България в този регион е и археологическият комплекс Сборяново – в него се намира Свещарската гробница, която е под защита на ЮНЕСКО. В южната част на Лудогорието е и внушителната конструкция на стара Плиска – първата столица на дунавска България.Ралица Савова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Златна Добруджа - Свещари, Разградска област, информация, история, култура, забележителности в Свещари, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Свещари, снимки от Свещари, туризъм в Разградска област, настаняване в хотели в Свещари, Разградска област; частни квартири в Разградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.