Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Великотърновска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Старата столица

Сред най-притегателните места в България е Велико Търново и целият безкрайно богат на културни паметници район около града. Само манастирите в околността са десетки. В повечето от тях може да се нощува. Такъв престой носи съприкосновение с тишината на монашеския свят и на места и с вкусовете на манастирската храна.

Преображенски, Капиновски, Свети Илия и другите свети обители са носители на духовната ни култура и всеки от тях заслужава специално внимание. А само на старата столица на България с крепостта Царевец и десетките църкви по хълмовете над река Янтра човек може да посвети седмици.

През последните години привлекателно място за курорт стана Арбанаси край Търново – много от старите къщи с възрожденска архитектура бяха обновени и превърнати в хотели или пансиони – някои от тях с всички удобства и удоволствия за пълноценна почивка. Освен това Арбанаси е отправна точка за много интересни маршрути до най-разнообразни места в околността.

Едно от тях е градчето Лясковец, сгушено в подножието на Арбанашкото плато. То е едно от най-старите лозаро-винарски селища в България. Неотдавна в района бе открита римска преса за грозде, датирана от ІІІ век след Христа. Също там е описана и първата дегустация на вино още в началото на ХІХ век в повестта “Женитба” на Цани Гинчев. В средата на 50-те години на миналия век в Лясковец започва за първи път производство на българско естествено пенливо вино по класическа френска технология. Във винарната гостите могат да научат някои тайни на лозарството и винопроизводството и дегустират с помощта на специалистите подбрани марки и реколти вино.

За винен туризъм е подходящ и целият край между Велико Търново и Плевен – там се намират традиционни винарски центрове като Сухиндол и Павликени.Ралица Савова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Хоби - Старата столица - Велико Търново, Великотърновска област, информация, история, култура, забележителности в Велико Търново, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Велико Търново, снимки от Велико Търново, туризъм в Великотърновска област, настаняване в хотели в Велико Търново, Великотърновска област; частни квартири в Великотърновска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.