Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер област Монтана Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Без предварителна нагласа

Районът на Монтана е твърде интересен със странните скални образувания на пещера Магура и Белоградчишките скали или със изящните чипровски килими. Впечатляваща е и древната Белоградчишка крепост.

Селата в района на Монтана се славят, както и цялата Дунавска равнина, с едни от най-вкусните зеленчуци на света, сред които особено се ценят доматите. Жалко е, че все още не се случва да попаднеш на ресторант, в който да опиташ домашна селска храна. Но затова пък вече възникват центрове за селски туризъм, които постепенно ще поправят тази липса. Ако човек бъде нагостен в някоя селска къща тук, просто си облизва пръстите.

Често приготвят прясна содена питка, наречена турта, която понякога пълнят със задушени гъби и лук и я подправят с копър. Една селска кокошка може да я разделят на три. Първото ястие ще бъде супа с много магданоз отгоре, от бялото месо в голям калайдисан тиган ще направят вкусна каша с много червен пипер, а от черното - богата яхния във фурната. В нея топят залци от туртата. Местен специалитет  е и пилето-лютика, за което се скълцват печени чушки, домати, лук, люти чушлета и магданоз. Самото пиле, разрязано на две, се изпича на жаравата, накъсва се на парчета и се дозадушава в соса.

По тези села приготвят и прекрасни сурови туршии и, разбира се, всякакви сладка. Северняшки са и вкусните пържени мекици с яйце и сирене.Ралица Савова

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Хоби - Без предварителна нагласа - Монтана, област Монтана, информация, история, култура, забележителности в Монтана, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Монтана, снимки от Монтана, туризъм в област Монтана, настаняване в хотели в Монтана, област Монтана; частни квартири в област Монтана.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.