Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Легендарни старопланински вкусове

По заоблените баири на старопланинските села растат всякакви овошки, но сливовите дръвчета са емблематични за полите на планината от север. Климатът на Подбалкана е значително по-мек и защитен, а Розовата долина дори е най-добрият тероар в света за капризната и изключително ценна маслодайна роза. В началото на ХІХ век българските търговци на розово масло били първите, които започнали директна търговия с Европа, без да минават през Цариград и целият край бързо забогатял и напреднал покрай скъпото етерично масло.

В Тетевенско, Троянско и Габровско от сливи правят не само прочутата ракия, която е чудесна напитка, когато е качествена, но и много сладкиши и сладка, а особено забележителни са сушените сливи, пълнени с цели орехови ядки. Доста селски къщи в Балкана освен плевни имат и специални сушилни за плодове. А колкото до сливовата ракия и в Тетевен, и в Рибарица, и в Троян, и в Дряновско са сигурни, че просто по-ароматна от тяхната няма.

Целият старопланински регион е прочут с керамиката си и, разбира се, някога почти всички ястия са се правели в гювечи или гюведжета. Големият керамичен съд за зеленчуков гювеч тук е кръгъл или елипсовиден, с прави стени, а всички зеленчуци и месото се слагат заедно и се полупекат – полузадушават бавно, докато гювечът хване здрава златиста коричка. Въпреки че гювеч се прави с всякакво месо, агнешкият е на най-голяма почит. Една малко известна, но много вкусна рецепта е габровският гювеч от охлюви, за който почистените и измити охлюви се сваряват в подсолена вода, освобождават се от черупките, запържват се в масло, заедно с лук, ориз и подправки, заливат се със зеленчуков бульон и се запичат в гювеч на умерена фурна.

За Тетевен и Рибарица е характерна една люта, кисела и солена рибена чорба, наречена саламура, с дребни рибки и раци от река Вит, с домати, магданоз, чесън и люти чушки. Изключително вкусните сушени чушки, пълнени с боб, на Правец и Ботевград, се бяха прочули по социалистическо време като любими на Тодор Живков. Между другото, в района на Троян, с боб правят и лозови сърми.

Хубаво е, че вече в доста заведения из старопланинския район могат да се опитат някои от тези специалитети. В села като Боженци, Чифлик и Рибарица има не едно и две ресторантчета със съвсем прилична кухня.Ралица Савова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Хоби - Легендарни старопланински вкусове - Балкан, Планини, информация, история, култура, забележителности в Балкан, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Балкан, снимки от Балкан, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Балкан, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.