Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Плевенска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Древната Строгозия

Картинна галерия “Илия Бежков”
Картинна галерия “Илия Бежков”

Град Плевен е разположен в централната част на Дунавската равнина, близо до река Вит. Неговата история е хилядолетна, творена от различни племена и народи обитавали територията и околноста му.

През I-то хилядолетие пр.н.е месността Кайлъка е населявана от тракийски племена. В околностите на града е намерено най-голямото златно съкровище в България (Вълчитрънското златно съкровище), белег за културния подем на тракийските племената населяващи този район. През IV-VI в. римляните основават пътна станция и крепост Сторгозия. Запазени и реставрирани са укрепителната система, раннохристиянска базилика, хореум.

Първоначалното име на Плевен е било Сторгозия. Днешното име на град Плевен се споменава в документ от 1266 г. През XVII-XVIII в. kаселението на града започва да се разраства и да развива културния си живот. Градът се прочува в България и на Балканския полуостров с търговията на овце и говеда.

През 1825 г. тук отваря врати първото светско училище, а през 1840 г. Анастасия Димитрова отваря вратите на първото Девическо училище в България. Градът става известен с активното си участие по време на Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г., в резултат на която България се освобождава от турско робство.

Град Плевен е един от големите градове на България с многовековна история и множество исторически забележителности. Едно от най-важните и забележителни места в града е Панорамата Плевенска епопея 1877 описва всички битки с помоща на картини, пластики и художественото изкуство като цяло, пресъздаваща напълно реалистично войната. Историческия музей в Плевен е един от най-добрите и с най-богатите експозиции музеи в България, с фонд над 180 000 музейни ценности-документални и веществени свидетелства за историята, образци на материалната и духовна култура.

Картинната галерия “Илия Бежков” притежава богата колекция от произведения на видни български и чуждестранни автори. Посещението на галерията е незабравим момент за ценителите на изобразителното изкуство.

В центъра на града се намира пешеходна зона, с множестно китни кафенета, магазини, зелени площи и фонтани. Истинско удоволствие и наслада за всеки турист.

Град Плевен е регионален център, ядро на културния и икономичекия живот в Северна България.Мария Бочева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Древната Строгозия - Плевен, Плевенска област, информация, история, култура, забележителности в Плевен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Плевен, снимки от Плевен, туризъм в Плевенска област, настаняване в хотели в Плевен, Плевенска област; частни квартири в Плевенска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.