Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Остров Света Анастасия

Кладенец със скрито съкровище привлича иманяри на пиратски остров Света Анастасия.
Настаняват туристите в бивш затвор за врагове на царския режим.

Остров Света Анастасия е рай за авантюристите

Търсачите на силни усещания отдавна са открили едно диво късче земя, оградено от всички страни със солена вода. Тук дивото зове, а при морска буря пейзажът става страховит. Туристите със слаби нерви не биха издържали да останат на остров Света Анастасия дори и една нощ. Авантюристите обаче са открили тук своя рай. Островът, известен повече със старото си име Болшевик, е разположен на около 1,5 миля южно от Бургас. До него се стига само с лодка.

Островът се прочува с десетки драматични истории на заточените тук врагове на властта след въстанието през 1923 г. В годините на социализма Рангел Вълчанов засне дори и филма "На малкия остров" за знаменитото бягство на група затворници. През последните години край острова често хвърлят котва яхти с чужди туристи. Западняците не остават да нощуват заради лошите битови условия. Островът е единственото място, където морската почивка излиза почти безплатно. Срещу символична сума всеки мореплавател може да пренощува в спалната база на Болшевик. Ограничения за броя на нощувките няма, тъй като свободни легла винаги се намират. Цените са ниски, защото тук няма и следа от лукс. Освен ток и вода други екстри на цивилизацията не могат да се открият. Почивната станция не е нищо друго, освен стария затвор, в който до 1944 г. са били заточавани осъдените комунисти и земеделци.

В стаите има скромни дървени нарове и стари маси, а санитарният възел е общ. Затворническите помещения са запазени в същия вид, в който са изглеждали и преди 70 години. Допълнителна екстра са само чистите чаршафи.

В северната част на острова има стар пресъхнал кладенец. Легендата разказва, че преди много векове в него е било скрито пиратско съкровище. От незапомнени времена се говори, че островът е бил скривалище за морските разбойници вилнели в Черно море. Мнозина иманяри са пробвали късмета си, но досега имане никой не е открил. Въпреки това историята на острова привлича всяка година туристи от цяла България.

До него се стига трудно. Единственият начин е по море, но редовен транспорт няма. За да стъпят на Болшевик, туристите трябва да наемат рибарска лодка от Бургас. Пътят дотам отнема 1 час безспирно гребане, а със скутер се стига за по-малко от 15 минути.

Островът е собственост на Българската православна църква, но от няколко години той се стопанисва от бургаски бизнесмен. Щом настъпи лятото, арендаторът се преселва на острова и го напуска само ако се наложи да зареди хранителни продукти. Построил е малък бар, в който туристите могат да похапнат рибена чорба и да изпият чаша бира или да изиграят партия шах. Островният бар е единственото място, от което може да се купят дребни стоки от първа необходимост. На по-претенциозните се налага да преплават разстоянието до Бургас или до Созопол. Недоволни и капризни туристи обаче няма. Онези, които са решили да почиват на Света Анастасия, знаят, че условията са спартански. Далеч от цивилизацията и сред грохота на вълните, на едно парче земя сред морето е приключение, което се помни цял живот, твърдят онези, които вече са били тук.Елена Димитрова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Морски - Остров Света Анастасия - Бургас, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Бургас, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Бургас, снимки от Бургас, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Бургас, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.