Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Какво може да видимРодопите по-атрактивни от морето

Пътят между Кричим и Михалково е едно от най-живописните места в България достъпно с кола. Изкушенията са от класическия туризъм и археологията до планинското катерене и пещерите.

Над 83% от Родопите се намират на българска територия. С най-високия си връх Голям Перелик (2191 м) Родопите се нареждат на седмо място по височина между българските планини.

Освен от туристи, районът е все по-предпочитан и от скиорите. Тук е най-големият ски-курорт в България - Пампорово, на 10 км северно от Смолян. Но Родопа планина винаги е била интересна и за скалните катерачи и пещерняците. В нея са открити над 200 пещери.

Най-известната пещера е Ягодинската. Дълга 10 км, тя е на три етажа, от които само третият (броят се отгоре надолу) е електрифициран, т. е. предназначен за туристи. Точно на него е изградена 1100-метрова пътека. До втория етаж може да се стигне със специално оборудване за скално катерене, а най-голямото препятствие там е спускането по 80-метровата ягодинска стена. До нея стига всеки начинаещ, но задължително с помощта на професионален катерач. Не е задължително да минавате през такива тежки препятствия, за да видите уникалните скални образувания на Ягодинската пещера. Има ги и на туристическия етаж. Някои от вътрешните естествени оформления напомнят за Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Богородица и Младенеца, Пижо и Пенда, всевъзможни животни и други интересни образувания. Пещерата е уникална с безбройните си сталактити, сталагмити, сталактони, "завеси", "леопардови кожи" (различно оцветени скални слоеве), но и със стената на греха, върху която е традиция да се лепят монети. Според поверието, ако стотинката падне, човекът е грешен. Температурата в пещерата е постоянна (минус 6 градуса) и влажност 92%, затова близката кръчма находчиво я използва като естествен хладилник. От три години в една от централните галерии на пещерата има елха с истинска коледна украса, чиито игли се запазват благодарение на влажността и ниската температура. Оттогава спелеолози честват Нова година в Ягодинската пещера. Залата се използва и за сватби - досега те са 17.

Друга пещерна атракция в района е Дяволското гърло в Триградското ждрело. Тази пещера е всъщност една голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров (от неговите общо 60 м, 42 са в пещерата). Дяволското гърло се е формирала след пропадане на земни пластове. Намира се на 1,5 км от Триград, а легендата разказва, че именно тук Орфей се е спуснал в подземното царство на Хадес, за да спаси Евридика. От траките пък е останала легендата, че в Дяволското гърло са хвърляли вождовете, за да останат те безсмъртни. Столетия местните хора със страхопочитание вярвали, че Дяволското гърло е входът към "другия свят", че точно оттук почва пътят към безсмъртието. В чест на боговете на подземния свят принасяли в жертва най-красивите девойки, за да умилостивят злите сили. Местните разказват още, че в подземния лабиринт много са влизали, но никой не е излизал.

Чудните мостове са друга атракция на Родопите. Естественото скално образование, което се е образувало след земетръс, сега е забележителен природен феномен. Чудните мостове се намират сред борова гора по течението на р. Айдарска. По-големият е широк 12-15 м и дълъг 96 метра. Вторият е на около 200 м по дерето и е с дължина 60 м. До Чудните мостове се стига по 20-километров еднолентов път, който се отклонява от шосето Асеновград-Смолян.

В Родопите не може да се види всичко наведнъж, но оттук няма как да подминете тракийския град Перперикон. Разкопките и изследванията на археолозите доказват, че там е бил издигнат огромен дворец на няколко етажа върху скалните изсичания. Открит е грандиозен, издялан в скалите кръгъл каменен олтар с диаметър 2 м. Около хълма е имало внушителна крепост със стени, дебели 2,8 м. В нея са се намирали цели квартали с жилищни сгради и храмове. Днес повечето от постройките са под земята, но са открити улици, които свидетелстват за развита инфраструктура. Най-подходящ за посещение е през лятото и есента, през останалото време преминаването през разкопките е трудно.

В Родопския край етнографските забележителности, музикалните и занаятчийските традиции и богатата история са навсякъде. В село Широка Лъка се озовавате в епохата на Възраждането. Характерната родопска архитектура, калдъръмените улици, сводестите мостове, типичният родопски говор и топлото отношение, песните и обичаите на местните хора ще ви потопят в атмосферата на отдавна отминали времена.

Селището съществува на това място от IV века и е обявено за архитектурен резерват, а 90 обекта са обявени за паметници на културата. Много от тях са къщи в типичния за този край строителен стил - двуетажни, с еркери, високи каменни комини, дебели зидове, ковани врати, малки прозорчета и вътрешни дървени стълби. Най-известни са Калайджийската, Григоровата и Богдановата къща. В селото има средно фолклорно училище, а в първите дни на март тук се провежда кукерският празник "Песпонеделник".

Вили плават в язовир "Въча". Чудни мостове са едно от най-уникалните скални образувания на Балканите. В основното меню на всички кръчми в Родопите присъства чевермето. Местните го ядат с мед. До ден днешен в Широка лъка килимите, чергите, пуловерите, чорапите и т.н. се произвеждат на ръка. В много къщи дървеният стан е основното оръдие на труда. В такива огнища, които са достигали температури от 400 до 600 градуса, пещерните хора са пекли глинени съдове.Богомил Грозев

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Природни - Какво може да видим - Родопи, Планини, информация, история, култура, забележителности в Родопи, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Родопи, снимки от Родопи, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Родопи, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.