Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Възкресение Христово


Великден, Велиден, Влиден или Възкресение Христово е неделята след първото пролетно пълнолуние. Това е един от най-големите пролетни празници, който трае три дни. Мястото му в църковния календар съвпада с възраждането и разцвета на природата, с тържеството на слънцето и живота.

Сутринта на първия празничен ден - винаги неделя, всички отиват на тържествена църковна служба. Свещта от църквата се отнася в дома. На трапезата се отговява с малко яйце и великденски хляб. Вкъщи и на улицата се разменят обичайните поздравления: "Христос воскресе", "Воистина воскресе", "За много години". Всички се чукат с великденски яйца за здраве. Младоженците посещават кумовете и родителите на булката, като носят яйца и великденски кравай и също получават яйца от домакините.

Момите, които са се кумичили, посещават кумицата в дома й и й носят яйца и кумичин кравай. След общата трапеза момите отиват да се люлеят извън село. В народните представи това люлеене предпазва от похищение на змейове и самодиви, както и от тежки болести. Затова на този ден се люлеят и други млади жени и деца.

Празничното великденско хоро започва на обяд, а се играе и през следващите два дни. На втория ден на Великден, наричан в някои райони на страната разтурни или разметан понеделник, моми и ергени се събират на някоя поляна в две групи една срещу друга и търкалят червени яйца помежду си, за да има плодородие и да не пада градушка.

С Великден завършва Страстната седмица. На неделната сутрешна служба в църквата се припомня посещението на жените мироносици, които на сутринта след еврейския празник - събота, отиват на гроба на Христос и намират отваления камък и ангела, който им съобщава радостната вест за възкресението на Божия син.Дойчин Василев

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Празници - Възкресение Христово - Бели Осъм, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Бели Осъм, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Бели Осъм, снимки от Бели Осъм, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Бели Осъм, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.