Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Лек и еднодневен


Градчето е прочуто с пясъчните пирамиди и руйното вино . Красивите къщи музеи са истински архитектурен шедьовър от XVIII в.

Казват, че и Бог слизал в Мелник, ако му се припиело. Но само през есента! Но Бог идвал в Мелник и през пролетта! За да се поразходи. Защото никъде диханието на природата не било така щедро и никъде нямало толкова свежи цветове, както е в края на април около красивия град. В него днес живеят не повече от 600 души.

С превоз може да се влезе единствено откъм реката, а никъде няма място без над главите ти да висят наредените една над друга като кутийки в ограничения градски терен между пирамидите на пясъчните мелове красиви къщи.

Почти всичките къщи на Мелник днес са превърнати в хотели или ресторанти, но съвсем не значи, че лесно се намират места за пренощуване. Някога в същите тези домове живеели хора, които се обличали по европейски, а в големите им одаи, с резбовани слънца по таваните, освен оджаци и миндери, е имало и домашни театрални сцени, на които се играели представления.

Кордопуловата, Литовата, Сандъкчиевата, Паскалевата, Ламбовата и Ибрахимбеговата къща са цяло чудо на архитектурата. Повечето от тях са от ХVIII-ХIХ в. Самият Яне Сандански е живял в последната, когато слязъл в града с четата си през 1912 г.

Мелник може да е начало на приятни и красиви разходки из Пирин. Само за 5-6 часа ходене от градчето и може да се навлезе във високите и по-сурови части на планината при хижа "Пирин". По-близо около него също има какво да се види.

Един лек еднодневен маршрут около града, който освен че ще ви заведе до някои исторически места, и ще мине през необикновено красиви кътчета. Тръгва се към Литовата къща - една от последните в южната част на Мелник, после се завива по склона към село Златолист. Коларският път в началото е калдъръмен, но после става черен. По него може да се стигне до крепостта или до манастира "Св. Никола". Това са достъпни места, откъдето се открива най-хубавата гледка към града. Отгоре Мелник е като на длан в краката ви. Пътят се отклонява преди това - надясно и през красива горичка за около половин част се стига до билото между двата дола. Преди да продължите надолу, си заслужава да погледнете вдясно от най-високата част на малката полянка. Там се открива красива панорама към красива група пясъчни образувания. По-нататък по суходолието на съседния дол се стига до с. Златолист. Самата пророчица баба Ванга пред тридесетина години била казвала, че трите места у нас - Рупите, Златолист и близкото с. Катунци, образуват много свещено място с особено силно енергийно излъчване. Назовала го "триъгълникот". В Златолист днес живеят не повече от 30-40 души. Пътят дотук общо трае малко повече от час и е дълъг около 5 км. Първата сграда, покрай която минаваме, е черквата "Свети Георги". В двора е погребана Преподобна Стойна. Много хора идват днес в Златолист, за да да се поклонят на този гроб.Михаил Христов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България През уикенда - Лек и еднодневен - Мелник, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Мелник, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Мелник, снимки от Мелник, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Мелник, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.