Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Езерата и птиците на БургасКрасивият черноморски град Бургас е ограден, подобно старинен замък, с три различни по своя характер езера - Атанасовско, Вая и Мандра. Те, заедно с Поморийското езеро, образуват най-големия комплекс от естествени влажни зони у нас с обща площ 9500 ха. Единствено тук в България и Черноморския басейн са запазени традиционните солници - тези на Атанасовско и Поморийско езеро.

Вая е най-голямото естествено езеро в страната, а Мандра - превърната в язовир през 60-те години, е съхранила забележителни по своята консервационна стойност територии - "Пода", "Узунгерен", "Устие на р. Изворска".

В езерата са установени 340 от всички 400 вида птици, описани за страната. Заради своята уникалност четирите езера са обявени за Рамсарски територии, а богатството на видове птици ги определя като орнитологично важни места.

Пищната зеленина, обхванала езерата, заключена в пояса на тръстиката, гъмжи от организми, а въздухът от безброй птичи гласове. Наблюдава ли човек по-дълго живота в езерата, у него несъмнено възниква впечатлението, че те са създадени за птиците.

В района на Бургас повече от 10 години активно работи Българското дружество за защита на птиците, благодарение на чийто усилия бе изграден първият по Черноморското крайбрежие Природозащитен център "Пода".

Центърът отвори врати през 1998 г. и до този момент оттук са минали повече от 50 000 посетители. Разположен на удобно място, само на 5 км от Бургас, Центърът предлага разнообразна информация за посетителите, както и възможност сами да наблюдават от терасите обитателите на защитената местност "Пода". Това е малка, но изключително ценна защитена територия, която на едва 100 ха съчетава разнообразни по своята соленост местообитания - солени, сладководни, бракични, а това от своя страна привлича разнообразни обитатели. Тук е разположена най-голямата колония на лопатарки, ибиси, сиви, нощни, ръждиви и малки бели чапли, които през пролетните месеци изпълват местността с шумна гълчава на малки и родители. Уникална гледка представляват колониите на големия корморан, разположени единствено тук в цяла Европа върху бивши електрически стълбове, които до късно лято са накичени като гроздове с многобройните гнезда на карабатаците, както още са известни тези птици.

От Центъра започват туровете в защитената местност, които водят до плажната ивица, където могат да се наблюдават различни дъждосвирци или до наблюдателната кула, от която можете недискретно да надникнете в интимния живот на лопатарки, ибиси, патици, чапли.

В двора на Център "Пода" има различни атракции за посетителите - "пътека на усещанията", беседка с възможности за барбекю, площадка за наблюдения на влечуги. В центъра можете да си поръчате кафе, чай или безалкохолно и да закупите различни сувенири, свързани с природата. Има стая за гости с възможност за подслон на четирима посетители. В залата на Центъра се представят изложби за птиците, за езерата около Бургас и за природата на България, а за учениците има серия от научно-популярни филми.

За повечето посетители е необяснимо, че толкова близо до Бургас е запазен такъв оазис на дива природа и още по-странно, че едно бивше окислително езеро може да се превърне в уникална защитена територия. Още по-интересен е фактът, че това е първата подобна територия, дадена за стопанисване на неправителствена организация - Българското дружество за защита на птиците. Като добър стопанин БДЗП се грижи за охраната на ЗТ, полага усилия за подобряване условията за гнездене на птиците. Младите доброволци строят изкуствени острови, отварят нови водни огледала, поставят кацалки и къщички.

Ползвайки английския опит и успешната практика на ПЗЦ "Пода", преди две години в южната част на Атанасовско езеро бе открито Укритие за наблюдение на птици. То се стопанисва от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас и в него на една ръка разстояние могат да се наблюдават десетки редки и застрашени видове, които се срещат по време на миграция, зимуват или гнездят в резервата. Всеки посетител може да получи информация за резервата или просто да разгледа отблизо почиващите на близките диги патици и пеликани, дъждосвирците, свили гнезда направо на земята между миди и пясък, "бебета" на саблеклюни, кокилобегачи и рибарки, хранещите се наоколо лопатарки, а при повече късмет дори розово фламинго.

България е единствената страна по Черноморското крайбрежие, в която има съхранени традиционни солници - Атанасовско и Поморийско езеро. Солодобивът на двете места се извършва по различна технология, но следва местните традиции и е един от малкото производствени отрасли, които не само че не вредят на природата, но напротив, създават чрез своя производствен цикъл нови типове местообитания за организмите.

За да се съхрани и да се покаже на света древната анхиалска технология за производство на морска сол, в Поморие отвори врати Музей на солта. Той е разположен на тясната ивица между Поморийското езеро и солниците, непосредствено зад стадиона и санаториума на МНЗ. Експозиционната зала на Музея представя оригинален снимков материал от началото на миналия век, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти.
Солниците към Музея произвеждат сол по същия начин, както това е ставало през столетията. Посетителите могат да видят "на живо" всички технологични операции, да разговарят със соларите, да усетят автентичния аромат на миналото, да отнесат със себе си сувенири, брошури, както и произведена тук морска сол.

Ако сте привърженик на по-силните преживявания, то трябва непременно да се повозите на "солничарското влакче" в Атанасовско езеро. По този начин, чрез двете атракционни вагончета, теглени от дизелово локомотивче, можете да наблюдавате традиционния солодобив в буферната зона на резервата и да се запознаете с богатството от птици. "Солничното" влакче лъкатуши по дигите, обрасли със специфична соленолюбива растителност, преминава покрай гигантските пирамиди от сол и солничните полета и спира до солничарите. От тях можете да си вземете кристал сол за спомен или да разгледате инструментите за добив на сол.

Езерата предлагат и други възможности за тяхното опознаване или просто за чудесно прекарване. Ако искате да се поразходите с лодка, не е задължително да ходите до река Ропотамо, можете да го направите и в езеро Вая. Лодка "Мая" има 7 застраховани места и осъществява пътувания по заявка в сутрешните часове на деня през периода май - октомври. По време на 90 мин. разходка (отиване и връщане), туристите могат да наблюдават и снимат от непосредствена близост водолюбиви птици от самата лодка. Големите ята от пеликани и корморани, чапли, патици, гмурци, рибарки и чайки ще направят пътуването ви незабравимо.Радостина Ценова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Природни - Езерата и птиците на Бургас - Бургас, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Бургас, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Бургас, снимки от Бургас, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Бургас, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.