Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Софийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Алински манастир Cвети Cпас

Манастирът е разположен сред гористите склонове на Плана планина. Малък и скромен в архитектурно отношение, той е интересен със своите странни стенописи.

Според ктиторският надпис, старата манастирска църква е обновена и украсена през 1626 година. Тя представлява еднокорабна, едноапсидна постройка без предверие (притвор) и купол. Най-ценното в нея са стенописите по сводовете над олтара и наоса. Изображенията в централната й част се съпътствуват от славянски надписи.

Стенописите тук са в традициите на атонските майстори. Съобразявайки се с нуждите на духовното развитие на местното население, част от стенописните композиции са опро стени и освободени от някои детайли, поради което те са по-наивни и примитивни, но по-искрени и разбираеми. Те са колективно дело на майстори-живописци с различен творчески почерк. Ето защо изображенията на южната стена на църквата са с по-висока художествена стойност от останалите.

Историческа ценност представляват и големите иконостасни икони на Христос, Богородица, Иван Рилски, Йоан Предтеча и малката сборна икона от 1845 година.

Манастирът се намира на 20 км. западно от град Самоков, до село Алино.Михаил Христов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Алински манастир Cвети Cпас - Самоков, Софийска област, информация, история, култура, забележителности в Самоков, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Самоков, снимки от Самоков, туризъм в Софийска област, настаняване в хотели в Самоков, Софийска област; частни квартири в Софийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.