Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Араповски манастир Света Неделя

Това е единственият манастир построен през османското робство, наричан още - Златовръхски манастир. Той се издига като средновековна крепост недалеч от с. Златовръх. Основан е през 1856 година. Първоначално е построено манастирското общежитие. Три години по-късно, манастирът се издига като единен комплекс.

Манастирската църква е построена през 1859 г. Тя е интересен паметник на българската възрожденска архитектура. Построена е като триапсидна куполна сграда.

Най-голяма ценност имат стенописите й, които са дело на големия възрожденски художник Георги Данчов Зографина (1846-1908 г.). Майсторът рисува сцени от живота на славянските първоучители, което е новост за българската живопис. Наред с тях в историческите сцени са изобразени много български селяни в национални носии. Впечатляващи са сцените на смъртта и погребението на Св. Св. Кирил и Методи, както и образите на много български светци.

Манастирският комплекс архитектурно се допълва от старинната кула в двора и от параклиса до северната точка. Манастирът се намира на 20 км от гр. Асеновград.Михаил Христов

форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Араповски манастир Света Неделя - Асеновград, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Асеновград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Асеновград, снимки от Асеновград, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Асеновград, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.