Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Бачково

п.к. 4251 тел.код 03327

Успение Богородично


Бачковският манастир Успение Богородично е втори по големина манастир в България след Рилския. Историческите данни сочат, че манастирът е основан по време на Византийското робство, през 1083 година от двамата братя - грузинци Григорий и Апасий Бакуриани. В своите феодални владения Григорий построява манастир, посветен на жената - майка (по грузинска традиция) и го нарича Петрички, по името на крепостта, намираща се до него.

Манастирът има бурна история. Не веднъж е нападан и ограбван. Разцвет бележи през XIII век, особено при царуването на цар Иван Александър - втори ктитор на манастира. Важен период за манастира е края на XIV век. България е завладяна от османците и тук е заточен последния български патриарх Ефтимий. Така се запазват традициите на Търновската книжовна школа за бъдещите поколения и с помощта на неговите ученици, между които е и Константин Костенечки.

В архитектурно отношение манастирът представлява сключени в правоъгълник сгради, образуващи огромен вътрешен двор, в който се намират църквите: "Св. Тройца" (1604), "Св. Арахангели" (XII век) и "Св. Никола". По-старата църква "Св. Арахангели" по архитектурен стил е еднокорабна, еднокуполна сграда с 4 засводени арки. Другата църквата "Св. Никола" е построена в южната част на манастирския двор. Тя изцяло е украсена със стенописи от известния възрожденски художник Захари Зограф. Трапезарията, която допълва архитектурния ансамбъл е построена от камъни и тухли през 1643 година, също привлича с ценните си стенописи. На северната страна на трапезарията впечетлява композицията, нарисувана от Захари Зограф (1843), която представлява изглед на целия манастир и околностите му. Най-старата сграда е костницата от XII век. В нейното преддверие е нарисуван в цял ръст цар Иван Александър. Тя се намира на 400 м източно от входа на манастира.

В манастира има и голяма музейна експозиция, в която са представени старинни църковни предмети, богослужебни книги, старинни монети, икони и юбилейни украшения. Манастирът се намира на 28 км на юг от Пловдив, до град Асеновград.Наньо Нанев

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Успение Богородично - Бачково, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Бачково, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Бачково, снимки от Бачково, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Бачково, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.