Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Хасковска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Не шофирайте, ако лекувате алергия


Някои хора гледат вкъщи животни, разхождат се в парка, правят пикници и са чувстват щастливи. Други никога няма да усетят тази радост. За тях домашното куче, тичинките от растенията и ред други дразнители означават задух, подуване, обриви, сърбеж.

С една дума - алергия

Та е променена "ненормална" реакция на организма към нещо от околната среда, обяснява националният консултант по алергология проф. Жени Милева. Причина може да стане практически всичко, което ни заобикаля - растенията, праха и плесените вкъщи, хлебарките, комари, различни лекарства, храни и така до безкрайност.

Остра алергична реакция е и подуването при ухапването от пчели и оси.

Най-често острата непоносимост на организма към външни дразнители се проявява през пролетно-летния сезон. Тогава изобилства от дразнещи фактори - растенията цъфтят, силното слънце предизвиква обриви, инсектите хапят.

Признаците на алергията са много и повечето са лесно разпознаваеми. Най-често засягат кожата. Проявите на обриви, сърбеж и отоци.

Когато е засегната дихателната система, се появява постоянна хрема и необясним задух. Може да ви връхлетят болки в стомаха, гадене и повръщане, диария.

Самолечението е невъзможно и опасно, предупреждава проф. Милева. Да се лекува алергията е сложно, още повече, ако искаме тя да не се повтаря.

Първата стъпка, за да бъде излекувана алергията е премахването на причинителя - почистване на дома при прахова алергия или непоносимост към плесени Отстраняване на домашния любимец от вкъщи или смяна на храната на рибките и да не се използват вече изсушените бълхи. Избягване на разходки сред природата при сенна хрема и т.н.

При неуспех следва лечение на алергията с терапия с инжектирането на малки дози ваксина, които съдържат дразнителя. Методът се нарича алергенна имунотерапия. Напоследък се правят опити неприятните инжекции да се сменят с капки и хапчета. "Засега обаче в България подобни препарати няма", обяснява проф. Милева.

На трето място идва лечението с медикаменти, които обаче имат доста неприятни странични ефекти. Хубаво е, че отшумяват, след като лекарството бъде спряно.

Най-популярен е приспивният ефект от традиционните лекарства срещу алергии - алергозан и тавижил. Ако ги пиете, трябва да избягвате да сядате зад волана или пък да работите с опасни машини като стругове например. Едновременно със склонността към дрямка се появяват и изсъхване на устата и затруднено уриниране при болни простата.

Неприятни странични ефекти има и когато се приемат и кортикостероиди. Може да се стигне да рязко надебеляване, вдигане на кръвното налягане и на кръвната захар. Ако медикаментите се приемат под формата на спрей, съпътстващите прояви са много редки.

Важно е хората да знаят, че лечението не трябва да се спира въпреки страничните ефекти, казва проф. Милева. Освен това лекуващият лекар е длъжен да предупреди пациента за паралелните ефекти от взимането на отделните лекарства, както и да му даде съвет за намаляване на дискoмфорта.д-р Братан Донов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България На път - Не шофирайте, ако лекувате алергия - Капитан Андреево, Хасковска област, информация, история, култура, забележителности в Капитан Андреево, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Капитан Андреево, снимки от Капитан Андреево, туризъм в Хасковска област, настаняване в хотели в Капитан Андреево, Хасковска област; частни квартири в Хасковска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.