Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Разградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Гробница на Демир баба


До наши дни се е запазила скалата-жертвеник до входа на вътрешния двор на Демир баба теке и улеите вдълбани в нея. Вградените в северната и южна стена на тюрбето огромни скални късове са съвременни на жертвеника останки от съществувалото някога гетско светилище и до ден днешен посетителите лягат върху тях за здраве и сила.

В по-късни времена традицията на свещеното място била продължена от християнски параклис, а още по-късно - в началото на ХVІІ, в на това място било изградено тюрбе - гробница на алиансския светец и духовен водач Демир баба.

През 1927 г. тя е обявена за народна старина.Пламена Стоянова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Гробница на Демир баба - Свещари, Разградска област, информация, история, култура, забележителности в Свещари, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Свещари, снимки от Свещари, туризъм в Разградска област, настаняване в хотели в Свещари, Разградска област; частни квартири в Разградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.