Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Разградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Паметник на загиналите във войните разградчани

Войнишки паметник на загиналите във войните разградчани
Войнишки паметник на загиналите във войните разградчани

На 6 май 1995 г. - Ден на храбростта и Българската армия, в град Разград тържествено е открит Войнишки паметник на загиналите във войните разградчани. За неговото реализиране фирмите и жителите на града даряват над 1 милион лева, колкото е и лептата на Националния дарителски фонд "13 века България". При откриване на новия паметник слово произнася министър председателят на България Жан Виденов.

Инициативата за изграждането на такъв паметник в Разград е на ветераните от войните от града, подкрепена от кмета - инж. Венелин Узунов и общинската администрация. Чрез конкурс е определен екипът от специалисти за неговото проектиране и изграждане. Автори на този паметник са разградчаните- скулпторът Любомир Добрев и архитектът Веселин Крайщников. Изпълнители са разградските строителни фирми Абритус, Строител и БКС. Отливането на скулптората е извършено от софийската фирма Кати.

Този паметник, в центъра на града, е великолепно ювелирно творение на изкуството и признателността на местното население към паметта на загиналите във войните 245 българи, турци, евреи и арменци от разградски регион, чиито имена са записани с бронзови букви на паметните плочи, остава вечен символ на храбростта и родолюбието за идните поколения. Великолепната бронзова фигура на Свети Георги Победоносец, извисила се отгоре на мономента го прави неповторим и вълнуващ храм, пред който бащи и деца застават притаили дъх в знак на дълбока почит към делото на загиналите разградски герои.Пламена Стоянова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Паметници - Паметник на загиналите във войните разградчани - Разград, Разградска област, информация, история, култура, забележителности в Разград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Разград, снимки от Разград, туризъм в Разградска област, настаняване в хотели в Разград, Разградска област; частни квартири в Разградска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.