Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Разградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Къща-музей Станка и Никола Икономови


Адрес: ул. Св. Климент Охридски 7
тел.: 084/ 29 322

Музейната сбирка в къщата на видните просветители и книжовници от Разград, Станка и Никола Икономови, е открита на 17 април 1980 г., по време на вторите литературни празници, с цел да се запази за поколенията исторически значимото им възрожденско дело. Експозицията предлага информация за живота и дейността на двамата възрожденски просветители, както и възстановка на бита и атмосферата от втората половина на ХІХ век. Тук по традиция се пали символичният огън на поезията по време на Националния литературен конкурс "Поетични хоризонти на българката", провеждан през 5 години, последното седмо издание е на 12 септември 2003 в Разград.

Музейната сбирка се състои от фотодокументална част и приблизителна възстановка на бита на семейство Икономови. Изложени са ксерокопия на книгите на Никола Икономов - Жеравненеца (1820-1897): "Земеделие" - ръководство по селскостопански въпроси, с което става родоначалник на земеделската книжнина в България; преведеното от гръцки език ръководство "Еремия", за взаимоучителната метода на обучение; преводната книга на възрожденката Станка Николица Спасо-Еленина (1835-1920) - "Две прикаски за славните жени и за Аза человекомразеца", с което тя става първата българска жена - преводач.

Къщата-музей "Станка и Никола Икономови" е реставрирана във възрожденски стил и с уредената в нея музейна сбирка е един от интересните обекти за посещение на гражданите и гостите на града и региона. Намира в квартал Варош.Пламена Стоянова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Музеи - Къща-музей Станка и Никола Икономови - Разград, Разградска област, информация, история, култура, забележителности в Разград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Разград, снимки от Разград, туризъм в Разградска област, настаняване в хотели в Разград, Разградска област; частни квартири в Разградска област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.