Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Разградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Момина чешма


Адрес: бул. България
(срещу кино Д. Благоев)

Момина чешма е един от символите на град Разград. Представлява чугунена скулптура на девойка в антични дрехи с хидрия на рамото, стъпила върху каменен постамент. Скулптурата е поставена за украса на чешма в централната градска част в края на ХІХ век. Единствена в страната чешма с архитектурна форма, върху която е поставена чугунена скулптурна статуя на млада жена. Поради своя оригинален стил и високи художествени достойнства, чешмата предизвиква голям интерес сред гражданите на Разград и гостите на града. Изобразеното женско тяло е с идеални анатомични пропорции. Преплосът - надиплената дреха, носена от младите жени и момичетата в античността, е с преметнат през дясното рамо горен край, като оставя ръцете, лявото рамо и гръдта голи. В ръцете си младата жена държи хидрия - античен съд за вода. Фигурата е отлята от чугун, доказателство за нейния недалечен произход.

Оскъдни са данните за строежа на чешмата със скулптурата на младата жена. В историята на Разград, написана от акад. Анание Явашов и издадена през 1930 г., не се съобщава нищо за наличие на такава чешма. Няма открити документи за построяването й. От сведения на възрастни жители може да се направи извод, че построяването е извършено след 1895, около 1898 г. В подкрепа на това са и данните от градоустройствения план на града, обсъден 1895 г., тогава площад Момина чешма, както се нарича площадът сега, не е съществувал, а и не се посочва като обект в плана такава чешма.

Чешми с такива фигури има в град Мишленице, Полша и в селата Връхник и Долни Логатец в Словения и др., построени в края на миналия и началото на ХХ век. През 1986 г. е изяснено, че чугунената статуя на Момина чешма е отлята в металургичния завод в град Бланско, Чехословакия, родното място на всички копия отливки на скулптурите на момините чешми, отливани през последните 30 години на ХІХ век и началото на ХХ век по поръчка, за художествено оформление на чешми. В музея в град Бланско се намират три статуи, напълно еднакви с изброените. Автор на художественото произведение е скулпторът-моделчик Павел Ваверка (1826-1899), работник в металургичния завод. Предполага се, че за модел на отлятата чугунена фигура е послужила антична статуя от френския музей Лувъра.

До нас са достигнали няколко легенди за създаването на тази чешма, предавани от поколение на поколение. Днес скулптурната фигура е поставена върху новоизграден постамент с вградени чучури на мястото на по-рано съществуваща чешма. През 1967 г. уникалната Момина чешма в град Разград е включена в списъка на паметниците на културата с национално значение.Пламена Стоянова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Архитектурни - Момина чешма - Разград, Разградска област, информация, история, култура, забележителности в Разград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Разград, снимки от Разград, туризъм в Разградска област, настаняване в хотели в Разград, Разградска област; частни квартири в Разградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.