Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Мелнишки земни пирамиди

Красиви пясъчни образувания в околностите на гр. Мелник.

Мелнишкият район в геологично отношение е изграден от сивобели плиоценски пясъци, примесени с глинести прослойки. Върху тях с течение на времето се  натрупал конгломерат от свлечен скално-пясъчен материал от Пирин с дебелина до 120 м. В резултат на комбинираното ерозионно действие на водата, ветровете, топлината и студа са се образували различни причудливи форми (гъби, минарета, мечове, "египетски" пирамиди и др.).

Едни от най-впечатляващите природни скулптори са тези с формата на скални гъби. Наличието на скална "корона" предпазва намиращия се под нея пясъчно-скален материал от бързо рушене като по този начин се създават забележителни природни творения.

Най-известната група от този вид се намира край Роженския манастир и е лесно достъпна по туристическата пътека от Мелник за манастира.

Мелнишките земни пирамиди са най-популярните в България.Валентин Христов
Мелнишки земни пирамиди

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Природни - Мелнишки земни пирамиди - Мелник, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Мелник, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Мелник, снимки от Мелник, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Мелник, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.