Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Хасковска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Долмен

Съоръжението представлява Тракийска гробница – долмен. То е ориентирано в посока изток-запад, като входът е от изток. Състои се от голяма гробна камера, предверие, предгробна камера и дромос, всички с правоъгълен план. Изграден е в предварително подготвен изкоп в слабо изявено над терена естествено възвишение. Построен е от отцепени и грубо оформени гнайсови плочи, поставени вертикално и вкопани в скалистата почва. Подът е покрит с голяма каменна плоча. Долменът е бил ограбен още в древността.

Долменът е изключително сложен план, непознат сред проучените в България подобни паметници. Вероятно е изграден и използван от траките след V в. пр.Хр. (късножелязна епоха). Планът му е близък до градените от обработени камъни подмогилни тракийски гробници, популярни по времето на неговото изграждане. Служел е за погребения на тракийската родова аристокрация в този регион и свидетелства за развитието на държавността сред тракийските племена.

Долменът е паметник на културата от национално значение и се охранява от закона.Михаела Кирчева

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Долмен - Гугутка, Хасковска област, информация, история, култура, забележителности в Гугутка, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Гугутка, снимки от Гугутка, туризъм в Хасковска област, настаняване в хотели в Гугутка, Хасковска област; частни квартири в Хасковска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.