Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Варна

п.к. 9000 тел.код 052

Новите варненци

Варна, морето, сините вълни...
Варна, морето, сините вълни...

Маршрутки с добричка регистрация спират всеки час на варненската автогара. Картината на пътуващите е достойна за перото на художник - нарамили чанти със зимнина и домашни манджи студенти, младежи, които търсят работа, мъже в дънки и шушлякови якета, жени с много грим или изобщо без грим... От всяка кола обикновено слизат между 12 и 16 души. Понякога са повече, друг път се броят на пръсти. Потокът зависи от часа, деня, посоката и сезона. Напливът е най-голям в петък, неделя и понеделник сутрин. С пукването на пролетта до късна есен броят на пътниците нараства лавинообразно. Хората идват предимно от Добрич, за да си търсят работа. Работят без договори, често живеят мизерно.

"Варна е любимият ми град, а и работата е повече, отколкото в Шумен, където съм роден", казва Венелин Александров. Той живее във Варна от доста време. Уточнява, че основната причина за миграцията към морето е възможността да се намери препитание. Както и убеждението, че от сезонна работа през летните месеци се печелят големи пари.

Само за 2005 г. във Варна са се заселили 13 хил. души, а най-многобройни са тези от Добрич - почти 12 процента. В абсолютна стойност това прави почти 1 600 души. Пъстротата на преселението допълват хора от Шумен, София, Силистра, Разград, Русе, Плевен, Бургас, Пловдив, Стара Загора...

София? Да, също. Ако се съди по данните на служба ГРАО, софиянците предпочели да живеят край морето наближават 900 души. Някои разказват, че Варна е много "по-дружелюбен" и приятен за отглеждане на деца град, а мръсната и изнервена столица вече се различава драстично от представите им за добър стандарт на живот. Други са тук заради работата си. През последните години много софийски фирми започнаха да разширяват дейността си към морските градове и изпращат мениджъри и служители, които да подкрепят прохождането на тукашните им филиали.

По официални данни безработицата във Варненския регион е една от най-ниските и от години е в рамките на 3-5 процента, а средната заплата за последното тримесечие е 325 лв., т.е. по-висока от средната за страната. "Лошото е, че заради непрекъсната миграция градът започва да изнемогва. Няма въздух, появиха се задръствания, чувстваш се заплашен. Инфраструктурата не може да издържи и лятно време си с усещането, че се намираш в непрекъснато раздуващ се балон, който ще се пръсне. На моменти с нетърпение чакам лятото да свърши, за да се изнесат всички", заключава Александров.

Според варненската община регистрираните жители с постоянен адрес са над 324 хил. души. Извън списъците остават поне още 40-50 хиляди - хора с временна адресна регистрация или въобще без. А прогнози на общинската администрация сочат, че миграцията ще продължи и след 15-20 години в морската столица може би ще живеят двойно повече жители.

Преселението в процентиДора Николова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Справочна - Новите варненци - Варна, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Варна, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Варна, снимки от Варна, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Варна, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.