Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Кърджалийски скални пирамиди

Скални пирамиди в землищата на разположените до гр. Кърджали села Зимзелен, Повет и Доброволец.

За разлика от останалите пирамиди Кърджалийските са образувани във вулканични туфи. Последните са възникнали от вулканската пепел на дъното на еоценското море, преди 50 млн. години. Разнообразното им оцветяване се дължи на многобройните оксиди, главно железни и манганови, с които са наситени. Скалните пирамиди са се образували в резултат на действието на топлината, студа, дъжда и вятъра върху нееднаквите по твърдост части на туфите. Някои от пирамидите имат формата на гъби, докато други са във формата на стълбове и кули.

Най-известна е групата край с. Зимзелен, популярна и с името Каменната сватба. За нея се разказва интересна легенда. Тази група може да се посети и пеша от гр. Кърджали.

За цялостното обхождане може да се подходи откъм Оловно-цинковия комбинат, намиращ се край с. Доброволец.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Природни - Кърджалийски скални пирамиди - Кърджали, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Кърджали, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кърджали, снимки от Кърджали, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Кърджали, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.