Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер София град Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Кътински земни пирамиди

Земни образувания в южното подножие на Софийска планина от Западна Стара планина.

Разположени са основно на две места в землището на с. Кътина и са резултат на ерозия в делувиалните наслаги, свлечени от планината. По-известни са групите в долината на Големият дол. Четвъртата група (отдолу нагоре) е представлявала в миналото внушителна пясъчна композиция висока до 30 м. В последните десетилетия обаче са налице негативни процеси, които възпрепятстват ерозията. Изкуственото езерце в края на дола, както и естественото залесяване на района водят до намаляване както на размерите, така и на броя на пирамидите.

Ако не се вземат решителни мерки, единствен спомен за тях ще бъдат снимките в старите пътеводители! Лесно достъпни са от с. Кътина. 

До селото се движи градски автобус с начало автостанцията в кв. Илиянци. До нея се отива с трамваи №№ 11 и 12 .форум на пътешественика
4 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Природни - Кътински земни пирамиди - Кътина, София град, информация, история, култура, забележителности в Кътина, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кътина, снимки от Кътина, туризъм в София град, настаняване в хотели в Кътина, София град; частни квартири в София град.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.