Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Старозагорска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Бъдни вечер


В края на всяка година малки и големи чакат с нетърпение наближаващите най-светли и най-красиви празници. Според вечните християнски традиции на 24 декември се празнува Бъдни вечер. Това е нощ обгърната в тайнство и надежда. Нощ, в която небето зове за съпричастност и добруване. Обичаите са свързани със събирането на цялото семейство на вечеря. Приготвят се седем или дванадесет ястия – всичките постни, прави се питка с късмети – питката се меси и изпича с монета.

Според обичая най-възрастният човек във фамилията разчупва питата и я раздава на хората, седящи около масата. Този, на който се падне парчето с парата, трябва да я занесе в църква и да я остави на икона на Светата Дева. Това ще му донесе здраве и много късмет занапред. Преди да се започне с вечерята обаче, всички гозби се нареждат върху масата и се прекъдяват с тамян. Тамянът трябва да мине през всички стаи в дома, с което се прогонват всички злини от къщата. Обикновено на масата се слага и купа с орехи. Всеки си избира един орех и го резчупва, а състоянието на ядката се счита за предвестник на идната година. Ако ядката на ореха е здрава и вкусна идната година ще е спорна и успешна, докато ако ядката е изгнила се задава година изпълнена по-скоро с предизвикателства и препядствия. Най-популярните и най-подходящите ястия за този празник са: яхния със стар фасул, пълнени чушки със стар фасул, сарми с лозов лист. Често се поставят на масата ошав и варено жито, а освен питката с пара, често се приготвя и сладка баница с тиква. Другото, което по правило се прави на Бъдни вечер е окрасата на елхата и дома.

Подаръците се слагат под елхата и се отварят на следващата сутрин – на връх Коледа. Подаръците се разменят между всички членове на семейството, но винаги са най-очаквани от децата. Малчуганите обаче, както и техните родители не трябва да забряват, че подаръците отразяват послушанието през изминалата година. Дядо Коледа идва при най-послушните и добри деца! Според Хростиянството на Бъдни вечер се ражда Божият син – Христос. Като признак на съпричастие с родилните мъки на Светата Дева се бодува цяла нощ, а масата не се разтребва до сутринта.

На Коледа се коледува. Това е стар български обичай, в който участват предимно млади мъже (в предбрачна възраст). Подготовката им започва от Игнажден. Момчетата разучават коледни песни, сформират се коледарските групи, които обикновено се водят от по-възрастен, женен мъж. Момчетата се обличат празнично, с обичайна коледна носия. Носят се калпаци, китки и тояги, на които жените слагат варени гевреци. Традицията определя времето за коледуване от полунощ до изгрев слънце на Коледа. Мъжете обикалят домовете на съседите си и с коледните песни, които пеят прогонват таласъмите и караконджолите далеч. Коледарите тръгват от най-източните къщи. Домакините ги канят около масата и ги гощават с вино и гозби. Накрая момите даряват момчетата с видове краваи.

В полунощ хората в дома се поздравяват с Честита Коледа.Растенийце

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Празници - Бъдни вечер - Казанлък, Старозагорска област, информация, история, култура, забележителности в Казанлък, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Казанлък, снимки от Казанлък, туризъм в Старозагорска област, настаняване в хотели в Казанлък, Старозагорска област; частни квартири в Старозагорска област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.