Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Карловски кукери

Всяка година на Сирни Заговезни кукерите в Карлово излизат, за да изгонят злото и болестите
Всяка година на Сирни Заговезни кукерите в Карлово излизат, за да изгонят злото и болестите

Първо слагам бяла риза, след това обувам баджаците, отгоре сукмана, после хлопките, две кърпи на врата, кюлафа на главата и ставам кукер. Целият ритуал отнема около половин час, разказва Руси Стаматов от Карлово. Той се маскира всяка пролет още от тригодишен. По-големият му син Пламен също играе, откакто е навършил 3 г. Малкият Христо пък още е само на годинка, но татко му се заканва, че следващия февруари и той ще гони болестите с кукерска одежда.

Двадесет килограма тежат хлопките на кукерите. Всяка година на Сирни Заговезни звънът им огласява площада. Страшните маски и силният шум гонят болестите, злото и зимата и проправят път на пролетта, казват местните. Дядо Иван е най-старият водач на местните кукери, бил шеф на белогашите. Това е единият вид старци в Карлово. Те са с бели панталони, бели ризи и червени кърпи на раменете. Гонят злото с колан от десетина звънеца. На главата си слагат кюлаф. Това е платнен конус с две дупки за очите, една за устата, нос и много разноцветни мъниста и пискюли. За да е по-страшен, му пришиват брада и мустаци. Кюлафът на белогашите пада свободно надолу за разлика от този на другия вид кукери - баджаците. Тяхната маска също е украсена с мъниста и пискюли, брада и мустаци, но стърчи право нагоре. Носят панталони от черна козя кожа - баджаци, и къс сукман, който покрива кръста и таза и ги пази от ударите на тежките хлопки.
Танците на двата вида кукери също са различни, обяснява Руси. Стъпката на баджаците е като при право хоро - в такт две четвърти. Белогашите пък се носят като във валс - в размер три четвърти. От разликата в стъпките се получава и различие в "музиката", която издават звънците им. Невероятната мелодия, която се получава, те кара да настръхнеш и да гледаш редиците кукери с благоговение.

Даже и да не гонят злите сили за цялата година напред, със сигурност кукерите те карат да забравиш поне за няколко минути всички проблеми и болежки. В такта на музиката, произведена от собствените им звънци, белогашите и баджаците се извиват и образуват първо кръг, след това сърце, после се събират и тръгват заедно към теб и аха да се сблъскате. Но точно пред теб отново се разделят и се извиват в поредната красива фигура. Всяка стъпка и всяка част от облеклото на кукерите имат скрит смисъл.

Черните и белите панталони са знак на доброто и злото. Червените кърпи на вратовете символизират кръвта и здравето. Колкото повече пискюли има по шапките и на кръста на старците, толкова по-плодородна ще е годината.

Танците също не се правят току-така. Когато образуват кръг, кукерите всъщност показват кръговрата на живота. Завъртят ли се във формата на сърце, значи любовта и приятелството ще възтържествуват. Звънът на хлопките пък винаги е бил знак, че е време хората да тръгват по нивите. Това обаче не става преди празника да свърши. А краят му е много разтеглив. Започва с въртенето на бялата халва за Сирница и искане на прошка. А може да продължи цяла нощ около запалени огньове и богатите софри.

Два пъти забранявали празника

Кукерският празник в Карлово бил забраняван на два пъти, разказва дядо Иван, един от най-старите водачи на кукерите. За първи път ги забранили турците в края на ХV век. Легендите твърдят, че дори тогава хлопките на старците не останали безмълвни. Местните куражлии нарамили дрехите и звънците и отишли високо в планината да гонят злото и болестите. Това продължило дълги години, докато османлиите не омекнали и не оставили местните да изпълняват обичаите си.

Вторият път, когато за малко празникът да се разтури, бил през 1945 г. С идването си на власт тогавашните комунисти забранили карнавала. Дядо Иван и вуйчо му не се стърпели и въпреки забраната облекли кукерските одежди, сложили звънците и излезли на площада да гонят злото, но веднага се намерили хора, които да ги издадат в милицията. "Дойдоха милиционерите и ни затвориха в ареста, после мина главният и ни пита: "Вие за какво сте бе, момчета?". Ние отговорихме, че са ни хванали, защото играем старци. Той само се засмя и нареди да ни пуснат", спомня си дядо Иван. След забраната мераклиите за кукери постепенно започнали да намаляват. От няколко години все повече млади хора се връщат към старинния обичай, хвалят се местните.Венцислав Манев
Дядо Иван е единственият, който се престрашил да се маскира като кукер през 1945 г. (фото Личен архив)

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Карловски кукери - Карлово, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Карлово, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Карлово, снимки от Карлово, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Карлово, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.